MINISTAR MRSIĆ NAJAVIO:

Do kraja godine dogovor o mirovinskom sustavu

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.05.2012 18:25
  • Objavljeno 13.05.2012 u 18:03
Mirando Mrsić

Mirando Mrsić

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je da će do kraja ove godine biti postignut dogovor sa socijalnim partnerima o budućnosti mirovinskog sustava

'Budućnost mirovinskog sustava ćemo dogovoriti do kraja godine i to nam je plan i cilj, da u razgovoru sa svim socijalnim partnerima definiramo put kojim smo krenuli. Ne mislimo mijenjati taj sustav, nego će on ostati oslonjen na tri stupnja', rekao je danas ministar Mrsić odgovarajući na pitanja novinara u Splitu, gdje je nazočio izvještajnoj konvenciji o radu splitskog SDP-a u proteklih godinu dana.

Ocijenio je da je mirovinski sustav sada stabilan, ali je pitanje koliko je dugoročno održiv. 'Kada govorimo dugoročno, onda govorimo o desetak, petnaest ili dvadeset godina', dodao je.

Sigurno je, izjavio je Mrsić, da će se mirovine na vrijeme isplaćivati, a 'u rujnu će biti usklađene temeljem rasta plaća i troškova života'.

Istaknuo je da je važno povećati broj zaposlenih, ali i raščistiti u mirovinskom sustavu koliko se mirovina isplaćuje po zakonu o mirovinskom osiguranju, a koliko ih se izravno financira iz proračuna temeljem posebnih zakona.

Najavio je da će se u iduću srijedu ili četvrtak održati sastanak Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) na koji će, kako je rekao, doći po dogovoru i predstavnici sindikata koji nisu došli na nedavni sastanak GSV-a jer su imali primjedbi na policijsku intervenciju na Pučišćima prilikom dolaska stečajnog upravitelja Jadrankamena Ive Bučana u to poduzeće.

'Na sljedećem sastanku GSV-a jedna od točaka dnevnog reda bit će i Jadrankamen, a nedavni nedolazak sindikalnih predstavnika na GSV, sindikati su iskoristili da se malo promoviraju', rekao je Mrsić.

Na upit kako komentira medijske informacije o povećanju plaća u javnim poduzećima, ministar Mrsić je kazao da treba vidjeti je li to zbog kolektivnih ugovora.

'Kolektivni ugovori nisu se potpisivali sedam ili osam godina, a onda su se naglo potpisivali krajem prošle godine, jer je tada bivša vlada na neki način kupovala socijalni mir pred izbore', ustvrdio je Mrsić.

Na dodatan upit kako komentira informacije o povećanju plaća od 19 posto u Plinacrou, Mrsić je kazao: 'Nova je uprava u Plinacrou i oni imaju zadatak da prođu kroz sve ugovore i kroz sve parametre koji definiraju plaće, da se vidi od čega se do toga došlo.'

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić je izjavio da ne može potvrditi informacije o povećanju plaća u javnim poduzećima jer nema dovoljno podataka. Ali, rekao je, 'ako su one točne, to nije dobar trend jer je restrukturiranje javnih poduzeća jedan od ključnih segmenata ukupnog procesa restrukturiranja javnog sektora'.

'To je jedan od pet ili šest ključnih kriterija po kojima nas ocjenjuju i međunarodne institucije, one koje su za nas bitne, a to su rejting agencije, MMF i slične institucije o kojima ovisi naša pozicija na međunarodnim financijskim tržištima, i to svakako jest dio ukupnog procesa konsolidacije javnog sektora', kazao je ministar Grčić. Ako je bilo povećanja plaća u javnim poduzećima, onda je to 'dio nekakvog unutarnjeg restrukturiranja', pretpostavlja Grčić koji je naglasio da mora biti suzdržan u vezi informacija o 19 posto povećanja plaća u Plinacrou, jer najprije mora provjeriti te informacije iz medija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi