TEŠKE TJELESNE OZLJEDE

Djetetu petarda eksplodirala u ruci i raznijela mu dlan; moramo ponoviti ovo važno upozorenje

31.12.2018 u 10:12

Bionic
Reading

Unatoč tome što je korištenje petardi legalno u periodu od 27. prosinca do 1. siječnja, tjelesne ozljede prouzročenje njihovim korištenjem u ovo vrijeme su svakodnevica

Kako javlja Policijska uprava međimurska, u nedjelju 30. prosinca u popodnevnim satima, u Piškorovcu, na ulici, skupina nepoznate djece bacala je pirotehnička sredstva neutvrđene kategorije, kada je dijete s područja Međimurske županije podiglo neeksplodirano pirotehničko sredstvo koje mu je potom eksplodiralo u ruci.

Dijete su roditelji prevezli u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđeno da je zadobilo tešku tjelesnu ozljedu.

Provodi se kriminalističko istraživanje nakon čega će se kvalificirati događaj.

UPOZORENJE VRIJEDI PONOVITI

Policija savjetuje kako zaštititi djecu od ozljeda:

  • Kako biste bili razboriti i izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.
  • Uvijek budite uzor svom djetetu jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!
  • Obvezno djecu poučite načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama jer baš njihova pogrešna uporaba često ima ranjavanje kao posljedicu.
  • Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa su česte amputacije. Oči pak najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.
  • Uvijek je bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Prekomjerno konzumiranje alkohola čest je pratitelj i uzročnik takvih nesreća.
  • Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima!
  • Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih! Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju!
  • Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije - ljepše, ugodnije i, prije svega, svečanije.
  • +11
Pirotehnika Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL