VOZAČI, OPREZ, POČINJE ŠKOLA

Djeca stradavaju u prometu zbog roditelja

02.09.2010 u 13:42

Bionic
Reading

S početkom nove školske godine u promet će se uključiti tisuće prvašića, a sveukupno će oko 140 tisuća djece u ponedjeljak izići na ulice te je policija, kao i svake godine, u pripravnosti i akcijom Poštujte naše znakove preventivno djeluje da bi se nesreće svele na najmanju moguću mjeru

Samo ove godine do danas je u prometu poginulo devetero djece, dok je prošle godine njih 17 izgubilo život na cestama. Otkada se provodi akcija Poštujmo naše znakove, od 1994, pa do prošle godine, u prometu je poginulo 477 djece. Ipak, otada se broj smrtno stradale djece u prometu smanjuje od 57 poginulih 1994. godine do 21 poginulog 2009. godine.

No zabrinjava i nešto drugo. 'Struktura smrtno stradale djece prema svojstvu u nesrećama drastično se promijenila. Prije 15 godina najviše su stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima', rekao je policajac Josip Mataja. Zbog toga će policajci, objašnjava on, s početkom školske godine, osim 20-minutnog upoznavanja prvašića u svim školama u Hrvatskoj s opasnostima koje vrebaju u prometu, sudjelovati i na prvom roditeljskom sastanku na kojem će upozoriti roditelje da poštuju prometne propise kada prevoze djecu. Prema Matajinim riječima, djeca najčešće ginu u roditeljskom automobilu jer nisu bila vezana ili su se vozila između sjedala.

'Policija će provoditi, osim preventivnih, i represivne aktivnosti protiv vozača koji budu vozili preko ograničenja u zonama oko škola. Također će se pojačano kažnjavati nepropisno parkiranje, i to ona vozila koja ugrožavaju sigurnost djece na način da se ne vide zbog njih', rekao je Mataja.

Načelnik odjela za sigurnost u prometu
Boris Orlović iskoristio je priliku da bi se pohvalio značajnim padom poginulih na hrvatskim cestama. 'U prvih osam mjeseci ove godine bilježimo smanjenje ukupnog broja nesreća svih oblika. Od početka godine su 83 osobe poginule u prometu, što je 23 posto manje uspoređujući s istim razdobljem prošle godine. '

Ako se ovakav trend nastavi do kraja godine, nada se Orlović, ostvarit će cilj od 10 poginulih na 10 tisuća stanovnika. To je zacrtani cilj u Nacionalnom programu sigurnosti u prometu.

'Nemamo svakog tjedna crni vikend na cestama, to je vrijeme iza nas i nadam se da će tako biti i ubuduće', rekao je Orlović.