GRAĐANI ZVALI 112

Divljak probio zvučni zid nad Zagrebom

19.08.2009 u 12:10

Bionic
Reading

Snažna detonacija koja se danas nešto prije 12 sati čula u širem središtu grada je posljedica probijanja zvučnog zida, javila je Policijska uprava zagrebačka

ZAGREB - Zvučni zid nad Zagrebom probio je u 11.59 sati zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kojim je, kako doznajemo, pilotirao Ivan Selak zvani Divljak. Time su opovrgnute ranije informacije da je došlo do eksplozije na području Trešnjevke, u što su vjerovali mnogi građani koji su nazvali 112.

I Županijski centar 112 potvrdio je ranije da je snažna detonacija u širem središtu grada Zagreba posljedica eksplozije na području Trešnjevke, te da još uvijek sa sigurnošću ne može reći o čemu je riječ.

Do zabune je došlo i zbog ranije obavijesti Ministarstva obrane da će MIG-21 danas od 11 do 12 sati nakon obavljenih radova na zrakoplovu obaviti planirani redoviti probni let, tijekom kojeg se očekivalo probijanje zvučnog zida na području Slavonije prema Sisačko-moslavačkoj županiji. Iz Ministarstva obrane su poručili da je do probijanja zvučnog zida koji se kao detonacija čuo u Zagrebu došlo zbog specifičnosti širenja zvuka i vremenskih uvjeta koji su danas vladali (tlak zraka, temperatura i sl.).

Zvučni zid nad Zagrebom bio je probijen i u veljači ove godine, pa možemo slobodno zaključiti da Zagreb postaje svojevrsni poligon HRZ-a. Probijanje zvučnog zida trenutak je kada avion dostiže i prelazi brzinu zvuka što registriramo kao jak zvučni prasak. Taj zvuk je ustvari impulzivna buka nalik na olujni vjetar.

Inače, Ivan Selak među kolegama slovi za jednog od najboljih vojnih pilota u Hrvatskoj.