razrada procedura

Divjak: Mora se poštovati odluku Sveučilišta Augsburg

02.03.2018 u 13:55

Bionic
Reading

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u petak kako se odluka Sveučilišta Augsburg o disertaciji Pave Barišića mora poštovati, istaknuvši pritom kako se od fakulteta i visokih učilišta mora zatražiti da razrade procedure i načine pisanja i objavljivanja radova

Odgovarajući na pitanja novinara nakon konferencije 'Upravljanje ljudskim potencijalima na visokim učilištima' o odluci Sveučilišta Augsburg o disertaciji Pave Barišića, ministrica Divjak kazala je da tu odluku treba poštovati i da je važno da se ta 'knjiga konačno zatvori'.

Međutim to su pojedinačni slučajevi, mi u sustavu moramo zakonski dobro postaviti tu temu, da znamo koja su tijela nadležna i na kojoj razini, a od fakulteta i visokih učilišta moramo tražiti da razrade svoje procedure i načine na koje treba pisati i kako treba objavljivati, istaknula je Divjak.

To su poruke i smjernice, ne samo za znanstvenike i nastavnike, nego i za studente, tako da se zna da treba poštivati tuđi rad te na koji način treba prezentirati svoj rad i svoj doprinos, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja.

  • +5
Pavo Barišić predao dužnost novoj ministrici Blaženki Divjak Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Sveučilište u Augsburgu u četvrtak je priopćilo da bivši hrvatski ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić nije prekršio pravila toga Sveučilišta gdje je doktorirao 1989.

U priopćenju se objašnjava da Barišić doduše u svojoj disertaciji 'Svijet i etos. Hegelov stav glede propasti Zapada' nije istaknuo dijelove iz tekstova koje je već prije objavio, što s današnjeg stajališta predstavlja 'jasnu formalnu grešku', ali da ta greška ne predstavlja 'znanstveno neprimjereno ponašanje' u smislu pravilnika Sveučilišta u Augsburgu.

Istraga o samoplagijatu pokrenuta je nakon što je sveučilište u Augsburgu početkom prošle godine zaprimilo email u kojem se Pavu Barišića optužuje za autoplagijat. Jedno povjerenstvo je još u srpnju prošle godine ustvrdilo kako nije bilo plagijata ali je Sveučilište u Augsburgu provelo daljnje provjere.