BRITANSKI PRESEDAN

Direktor odbio bonus od 1,2 milijun eura!

30.01.2012 u 11:30

Bionic
Reading

Stephen Hester, izvršni direktor Royal Bank of Scotland (RBS), odbio je primiti bonus težak gotovo 1,2 milijuna eura

Britanski ministar financija George Osborne pozdravio je takvu odluku, baš kao i vođa laburista Ed Miliband koji je ocijenio da je Hester 'učinio pravu stvar'. Hester, međutim, nije donio takvu odluku zbog socijalne osjetljivosti, već tek nakon snažnog političkog pritiska.

Nakon što je obznanjeno da će za uspješno poslovanje banke, u kojoj 82 posto udjela ima država, biti nagrađen bonusom od 963.000 funti, protiv toga su ustali sindikati. Najglasniji je bio David Fleming iz sindikata Unite, koji je poručio da bankar odgovoran za otpuštanje više od 21.000 radnika ne smije biti nagrađen.

Nije se dugo čekalo ni na reakciju političara: Ed Miliband ocijenio je da takav potez reflektira 'sramotni neuspjeh' Cameronove administracije.

Hesterovom bonusu usprotivili su se i šef diplomacije Jeremy Browne koji je rekao da bi Hester trebao 'preživljavati' sa 1,2 milijuna funti godišnje plaće te konzervativni gradonačelnik Londona Boris Johnson. Premijer David Cameron nedavno je pak poručio da bi šefovi banaka u državnom vlasništvu trebali prestati dobivati bonuse od milijun funti.

S obzirom na to da su laburisti zatražili da izjašnjavanje parlamenta o Hesterovom slučaju, pri čemu se očekivalo da će parlamentarci glasati za ukidanje bonusa, izvršni direktor RBS-a zapravo nije imao izbora te se nakon razgovora s predsjednikom banke, sir Philipom Hamptonom, odlučio pokriti ušima i odreći bonusa u dionicama.