POČASNI KONZULI

Diplomati iz sjene došli pomoći hrvatskom izvozu

03.06.2013 u 12:47

Bionic
Reading

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić otvorila je u ponedjeljak u Zagrebu Prvu konferenciju hrvatskih počasnih konzula. Uz ministricu Pusić, uzvanicima su se uvodno obratili i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, te ministar turizma Darko Lorencin. Glavna tema konferencije bila je jačanje aktivnosti počasnih konzula, mahom uglednih ljudi u svojim zajednicama, u promicanju hrvatskog izvoza i privlačenju stranih investicija. Pozivu za sudjelovanje na Konferenciji odazvao se 61 počasni konzul i pet predstavnika HGK u inozemstvu

'Ovom prilikom želimo vam pokazati koliko je važna vaša uloga. Hrvatska ima još mnogo potencijala koje još nismo otkrili. Vi ste važan partner u promicanju Hrvatske kao dobre destinacije koju valja posjetiti i kao dobrog partner', kazala je ministrica Pusić u svom obraćanju počasnim konzulima.

'Republika Hrvatska je imala dugoročan projekt- priključenje Europskoj uniji. Hrvatska je bila drugačija kada smo započeli pregovore, mogli bismo reći da je bila manje institucionalno uređena. Na putu prema EU-u izgradili smo institucije koje nismo imali i konsolidirali smo državnu infrastrukturu. Rekla bih da smo danas prosječna država članica, ali želimo biti među najboljima. Promjene ne bi trebale biti tako komplicirane. Jedan smo od ključnih igrača u regiji Jugoistočne Europe; imamo kapacitet da stabiliziramo regiju zajedno s našim partnerima. To je najvažniji fokus naše vanjske politike; i politički i ekonomski', objasnila je ministrica Pusić.

Osim Jugoistočne Europe Pusić je naglasila kako je Južni Mediteran, odnosno zemlje Arapskog proljeća, drugi bitan cilj hrvatske vanjske politike, te da je treći stup hrvatske vanjske politike partnerstvo s SAD-om.

'Te zemlje su naši susjedi, a promjene, nestabilnost, migracije… u tim zemljama utječu i na nas, i na EU u svakom smislu. Radi se o zemljama kojima je potrebna izgradnja države i institucija. Mi im možemo pomoći', kazala je Pusić i dodala kako smo uspostavili posebno dobru suradnju s Marokom.

'Ekonomski odnosi i diplomacija su vrlo važni. Bilateralna suradnja van Europe treba se postepeno transformirati u promoviranje hrvatskog gospodarstva i trgovine. Ciljevi su promocija hrvatske investicijske klime, povećanje hrvatskog izvoza, te maksimalna fleksibilnost unutar postojećeg viznog režima u EU', kazala je Pusić obraćajući se počasnim konzulima.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je kako hrvatska vlada zna koliko je važno privlačenje stranih investicija, te da treba poraditi na tome da Hrvatska postane što konkurentnija, te je naglasio kako je u tu svrhu utemeljena i Agencija za investicije i konkurentnost.

Ministar turizma Darko Lorencin ukratko je počasnim konzulima predstavio hrvatski turizam i najvažnija turistička tržišta.

'Turizam je jedan od najkonkurentnijih sektora u Hrvatskoj. Brojke rastu od 2000. godine. A jedan od glavnih ciljeva je da Hrvatska uđe među 20 turističkih destinacija u svijetu po konkurentnim uvjetima', naglasio je Lorencin.

Tijekom dvodnevnog boravka u Hrvatskoj počasni konzuli će se susresti s najvišim državnim dužnosnicima i predstavnicima relevantnih gospodarskih institucija i poslovnih udruženja.

Uvečer prvog dana Konferencije, zajedno s HGK i HUP za počasne konzule organiziran je prijem na kojemu bi se ostvario izravan kontakt sa čelnicima 50 najvećih hrvatskih izvoznika.

Drugi dan Konferencije konzuli će u MVEP-u poslušati prezentacije 24 hrvatske kompanije koje su proteklih godina dobile više nagrada 'Zlatni ključ' Hrvatskih izvoznika.