NA BANDIĆEVU ŽALBU

DIP kritizira emisiju 'Nedjeljom u dva'

09.12.2009 u 17:50

Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo osudilo je istup Darinka Kosora u prošloj emisiji 'Nedjeljom u dva' kao neprimjeren za predizbornu utrku

U posljednjoj emisiji 'Nedjeljom u dva' koju uređuje i vodi Aleksandar Stanković novi šef HSLS-a Darinko Kosor rekao je da bi izbor Milana Bandića za predsjednika bio tragedija.

DIP je povodom toga Bandićevom stožeru poslao dopis u kojem ističe da 'u pogledu istupa gostiju u emisijama koje nisu posvećene izboru za predsjednika Republike i osobama koje se na tim izborima kandidiraju (npr. 'Nedjeljom u 2') Državno izborno povjerenstvo ocjenjuje neprimjerenim da se takvi istupi na javnoj televiziji koriste u svrhu iznošenja osobnih vrijednosnih sudova u pogledu predsjedničkih kandidata te pozivaju gledatelje da glasuju za pojedine kandidate, odnosno da za njih ne glasaju'.

'Mišljenje je Povjerenstva da Hrvatska televizija treba onemogućiti korištenje takvih emisija za bilo kakve istupe suprotno Programskim pravilima HRT-a za praćenje predsjedničkih izbora 2009/2010.', ističu u dopisu koje je medijima poslao stožer Milana Bandića.

Povjerenstvo je apeliralo i na agencije koje provode istraživanja javnog mnijenja da 'istraživanja provode isključivo na temelju pravila struke ne favorizirajući pri tome niti jednog kandidata'.

U svom dopisu Državno izborno povjerenstvo preporučuje da se članovi Vijeća HRT-a koji su istovremeno i članovi izbornih stožera predsjedničkih kandidata suzdrže od bilo kakvih aktivnosti koje bi predstavljale promoviranje ili lobiranje za određenog kandidata.