VREMENSKA PROGNOZA

Dio Hrvatske pod crvenim alarmom, krenuo i jutarnji mraz, a sutra stiže snijeg

21.04.2024 u 08:00

Bionic
Reading

Noćas su u višim predjelima zabilježeni minusi, pa su tek propupale biljke u opasnosti od smrzavanja. DHMZ upozorava i na jaku buru u Velebitskom kanalu, zbog koje je oglašen crveni meteoalarm

Popularna meteorološka stranica Severe Weather ovih je dana upozorila na mogućnost visokog rizika od katastrofalnog jutarnjeg mraza u većem dijelu srednje Europe. Zračna masa toliko je hladna za kraj travnja da bi mogla znatno oštetiti procvale voćke, vinograde i usjeve.

DHMZ za nedjelju pak prognozira djelomice sunčano s više oblaka na istoku, prijepodne i jugu. Mjestimice kiša ili pljusak, u gorju i malo snijega, u središnjim predjelima uglavnom suho.

Vjetar većinom umjeren sjeverni, sjeveroistočni i sjeverozapadni, duž obale i jaka bura, pod Velebitom prijepodne na udare olujna, zbog čega je oglašen crveni meteoalarm.

Najviša temperatura između 9 i 13, duž obale i na otocima od 14 do 17 °C.

U ponedjeljak se vraća promjenjivo i pretežno oblačno vrijeme, uz povremenu kišu na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru u poslijepodnevnim satima, u višem gorju i malo snijega, na sjevernom Jadranu i izraženiji pljuskovi. Krajem dana i na sjeverozapadu raste vjerojatnost za kišu.

Prognoza 21.4. Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na istoku i sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita prijepodne na udare i olujna, u drugom dijelu dana u Dalmaciji jugo.

Najniža jutarnja temperatura zraka između -2 i 3, na Jadranu od 6 do 11 °C. Najviša dnevna između 9 i 14, na moru od 14 do 18 °C.