OTPIS DUGA

Dio građana dolazio je u Finu po sistemu 'ako prođe, prođe'

03.02.2015 u 14:38

Bionic
Reading

Prvoga dana, u ponedjeljak, na šalterima u poslovnicama Fine izdano je 3.487 potvrda pregleda duga građana. U istom razdoblju na internetskoj aplikaciji Otpis duga - javna objava registriralo se 11.063 građana, kažu u Fini. Na što su se najviše odnosili prigovori građana prvoga dana, u Fini ne odgovaraju, iako se na samim šalterima od dijela građana moglo čuti nezadovoljstvo jer iako su smatrali da im se dug mora oprostiti, provjerom u Fininom registru utvrdilo se da ne zadovoljavaju zadane kriterije

U Ministarstvu socijalne politike i mladih, koje je bilo zaduženo za postavljanje čitave priče oko otpisa dugova najugroženijim građanima, kažu da su zadovoljni time što je prvoga dana u organizacijskom smislu sve prošlo glatko, jer nisu se stvarale gužve na šalterima, i izražavaju zadovoljstvo činjenicom da su osobe bile dobro obaviještene o osnovnoj stvari u proceduri ostvarivanja otpisa duga.

Navode da je jedini uočeni problem to što je dio građana koji ne ispunjavaju kriterije za otpis duga, po sistemu 'ako prođe, prođe', svejedno dolazio do šaltera Fine i ostao nezadovoljan činjenicom da se ne nalaze u registru, pa se to u dijelu javnosti može percipirati kao 'problem'.

Iako se od dijela građana na šalterima moglo čuti da kriteriji za otpis dugova nisu najjasniji, u Ministarstvu smatraju da je sve jasno, ali dodaju i da je činjenica da ih ima više i sve ih treba ispuniti.

'Osoba mora biti u blokadi više od 360 dana, ne smije imati imovinu osim one čija bi prodaja ugrozila egzistenciju (npr. ako osim stana u kojem živi posjeduje vikendicu), a prihodi po članu obitelji ne smiju prelaziti 1.250 kuna ili 2.500 kuna za samca. Kumulativno, dug ne smije biti viši od maksimalno 35.000 kuna, osim u slučaju duga teleoperateru koji ne smije biti kumulativno veći od 10.000 kuna. I opet ponavljamo, najvažnije je da osoba koja smatra da ispunjava kriterije dođe do šaltera Fine te će joj biti objašnjene sve eventualne nejasnoće', napominju u Ministarstvu.

Premda ima slučajeva u kojima građanima nedostaje nekoliko dana da uđu u kategoriju onih koji su dužni 360 dana, zaključno s 30. rujna 2014, u Ministarstvu navode da se neće pomicati postavljeni kriteriji i datumi.

'Nažalost, da je broj dana 200 ili 500, uvijek bi nekome nedostajalo nekoliko dana da ispuni kriterije', zaključuju u Ministarstvu.