'ŠUME, NE CIJANID'

Diljem Rumunjske veliki prosvjedi protiv rudnika zlata

16.09.2013 u 09:57

Bionic
Reading

Gotovo dvadeset tisuća Rumunja prosvjedovalo je u nedjelju tražeći od vlade da povuče nacrt zakona kojim se otvara put kanadskom projektu izgradnje velikog rudnika zlata u jednom selu u Transilvaniji, javlja HRT

'Šume, ne cijanid', 'Budućnost bez cijanida', zahtijevali su prosvjednici, misleći pritom na velike količine te kemikalije koja je potrebna za vađenje zlata i srebra iz rudnika Rosia Montana.

Kanadska kompanija Gabriel Resources želi otvoriti najveći rudnik zlata u Europi u tom selu.

I dok se širom Rumunjske prosvjedovalo protiv tog projekta zbog straha od utjecaja na okoliš i opasnosti za drevne rimske rudnike i okolna sela, rumunjski rudari u Rosiji Montani posljednih su pet dana prosvjedovali iz upravo suprotnog razloga, tražeći da se projekt ostvari jer smatraju da bi on mogao pomoći u stvaranju radnih mjesta u njihovu siromašnom području.

Njihov je prosvjed završio u nedjelju, nakon što ih je posjetio premijer Viktor Ponta, koji im je, kako je rekao, obećao parlamentarno povjerenstvo koje bi trebalo ocijeniti predloženi projekt.

Vlada je u kolovozu prihvatila nacrt zakona za provedbu projekta kanadske kompanije. Međutim, Ponta je prošli tjedan rekao da bi parlament mogao i odbiti 14-ogodišnji plan zbog otpora javnosti i političkih čelnika.

Problem je nastao, među ostalim, jer bi se za izvlačenje oko 300 tona zlata i 1600 tona srebra trebale rabiti kemikalije, među ostalima cijanid. Kompanija tvrdi da je tehnologija sigurna.