novo pismo

Đikić napao Beroša i Božinovića: Iznosite netočne podatke i manipulirate

16.11.2020 u 19:26

Bionic
Reading

Znanstvenik Ivan Đikić u otvorenom pismu poručio je da strožije mjere djeluju te netočnima ocijenio neke izjave ministara Beroša i Božinovića s današnje konferencije Nacionalnog stožera.

Đikić se u otvorenom pismu osvrnuo na izjavu ministra Beroša da je nakon mjera uvedenih 26. listopada, broj novozaraženih pao te da, ako se uspoređuju naše mjere i mjere kod drugih, s blažim mjerama postižemo bolje, ako ne i jednake rezultate.

"Odgovorno tvrdim da su to netočne izjave koje se, vrlo vjerojatno, koriste u funkciji medijske manipulacije umjesto da se iznesu točni i javno dostupni podaci", ustvrdio je Đikić.

U pismu je priložio grafove po kojima Hrvatska s liberalnim mjerama ima kontinuirani porast broja zaraženih, broja hospitaliziranih i broja umrlih u usporedbi s nekim zemljama EU (Irska, Slovačka, Nizozemska, Češka i Francuska) koje su ranije imale velike brojeve zaraženih, a sada bilježe značajan pad broja zaraženih "zbog uvođenja pravilnih mjera".

Također, rekao je da se Hrvatska treba ugledati na primjer Slovačke, koja je malo veća od Hrvatske, u proljeće je bila slično uspješna, a danas Hrvatska od nje ima dvostruko veći broj umrlih.

Poručio je da je neistina da strože mjere ne djeluju jer smo se u njihovo djelovanje i sami uvjerili u proljeće u Hrvatskoj. "Zbog svih rastućih brojeva, a posebno zbog preko 500 mrtvih osoba unutra zadnja dva tjedna, ozbiljan i odgovoran ministar zdravstva dobro bi razmislio o uspješnosti i posljedicama obnašanja ove odgovorne funkcije", ustvrdio je Đikić.

Osvrnuo se i na izjavu ministra Božinovića - da će se, ako se u ovom tjednu ne zabilježi početak trenda smanjenja novozaraženih, razmotriti nove mjere - te ustvrdio da je prema dosadašnjim bojevima širenja zaraze u Hrvatskoj, malo vjerojatno da će se smanjiti broj novozaraženih u realnom vremenu.

đikić je zatražio i objašnjenje što predviđa strategija Vlade ako broj zaraženih značajno ne padne, ili broj umrlih bude veći od 1500 ili 2000 osoba.

Video: Davorin Višnjić/PIXSELL

Između ostalog, upozorio je da će se limitiranjem broja genetskih testiranja na oko 5000 po danu, umjesto najmanje 10.000, dobiti nevjerodostojni podaci o broju zaraženih.

Dodao je i kako je nejasan razlog zbog kojega se odugovlači s uvođenjem brzih antigenskih testova jer "oni mogu pomoći i ekonomski i epidemiološki".

Ministrima je poručio da ih činjenica da je u Hrvatskoj samo u zadnja dva tjedna umrlo preko 500 ljudi, odnosno oko 50 posto od ukupnog broja umrlih od početka pandemije, ne bi trebala ostavljati ravnodušnima.

"Nastavite li s ovakvim liberalnim mjerama, broj umrlih će i dalje rasti i to upravo zbog toga što nismo (niste!) reagirali prije dva tjedna. Smatram svojom profesionalnom i moralnom dužnošću upozoriti Vas na točne znanstvene podatke", istaknuo je Đikić.

Predložio je zatvaranje noćnih klubova i barova koji su bili među glavnim izvorima zaraze još od ljeta, istaknuvši da ta mjera ima velik učinak, a ne šteti ekonomiji kao lockdown (zatvaranje) i nije policijski sat.

"Ako je odugovlačenje direktno ili indirektno povezano s nadolazećim obilježavanjem Kolone sjećanja u Vukovaru, Škabrnji i drugim mjestima stradanja, onda je pravo vrijeme da spriječite ona nova stradanja, koja su u situaciji velikog broja okupljenih na istom mjestu gotovo neizbježna. Za njih ste, u ovom trenutku, upravo vi izravno odgovorni", zaključio je Đikić u otvorenom pismu.