OGRANAK HND-A PRI HTV-U

'Dijana Čuljak mora biti najstrože kažnjena!'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.10.2011 14:56
  • Objavljeno 17.10.2011 u 13:41
Dijana Čuljak Šelebaj

Dijana Čuljak Šelebaj

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Biljana Gaurina

'Ma mogu ja biti vlasnica svega, ali zna se tko je odgovorna osoba. Odgovoran je direktor', izjava je kojom je Dijana Čuljak priznala da je suvlasnica tvrtke Core media. Smatra to ogranak HND-a pri HTV-u, uvjeren da je Čuljak suvlasništvom prekršila Etički kodeks HRT-a, zbog čega bi trebala biti najrigoroznije kažnjena

'Izjava Dijane Čuljak, ponovno objavljena u petak 14. listopada 2011. u Jutarnjem listu, potvrđuje ono na što je Ogranak HND-a na HTV-u, naravno i njegov Izvršni odbor, godinama upozoravao Upravu HRT-a te javnost RH, a to je očit sukob interesa stalne zaposlenice javne televizije. Nakon što je svoje suvlasništvo u tvrtki Core media godinama negirala, a Ugovor koji je objavio Jutarnji list proglašavala falsifikatom, zaposlenica HRT-a Dijana Čuljak danas potvrđuje da je - vlasnica tvrtke koja je poslovala ne samo s HRT-om, već i konkurentskim televizijama, što se u Etičkom kodeksu tumači kao osobito teška povreda Kodeksa i radne obveze zbog kojih se može izreći najteža mjera', stoji u priopćenju HND-ovog ogranka.

HND-ovci traže reagiranje matične kuće podsjećajući pritom na članke Etičkog kodeksa:

Članak 13. - Situacija kada je privatni interes radnika HRT-a u suprotnosti s interesom HRT-a, odnosno javnim interesom ili kada privatni interes radnika HRT-a, utječe ili može utjecati na nepristranost u obavljanju poslova ili osobni probitak kao i probitak osobe koja je s njim povezana, definira se u smislu ovog Kodeksa kao sukob interesa koji nanosi štetu HRT-u, a poglavito vjerodostojnosti i ugledu HRT-a.

Svaki radnik HRT-a mora u svom djelovanju voditi računa o sukobu interesa te svaku situaciju koja bi se u radu radnika mogla shvatiti kao sukob interesa, odnosno moguć (potencijalni) sukob interesa, radnik je obvezan izbjeći te prijaviti svom neposrednom rukovoditelju, a novinar i glavnom uredniku radi razrješenja takve situacije i sprječavanja sukoba interesa.

Ako bi radnik HRT-a, poglavito novinar, iz objektivnih razloga ipak trebao obavljati te poslove, mora to javno obznaniti.

Novinari poglavito moraju voditi računa da su o svom radu neovisni o političkim, gospodarskim i drugim interesima koji bi mogli utjecati na njihovu objektivnost te moraju izbjegavati situacije koje mogu stvoriti dojam o njihovoj pristranosti.

Povezanim osobama iz stavka 1. ovog članka, u smislu odredaba ovog Pravilnika, mogu se poglavito smatrati bračni i vanbračni drug i djeca kao i posvojenici, roditelji, braća i sestre te ostale osobe koje se prema drugim okolnostima ili osnovama mogu smatrati interesno povezanim s radnikom HRT-a.

Članak 14. - Radnici HRT-a moraju poglavito u svom djelovanju voditi računa o nedopuštenosti, odnosno zabrani:

- primiti ili zahtijevati novac ili neku drugu korist ili obećanje koristi radi obavljanja posla ili objave informacije,

- namještati poslove i izbor ponuditelja,

- koristiti povlaštene informacije ili poslovne tajne na nedopustiv način radi osobne koristi i probitka ili probitka povezane osobe, obećati zaposlenje, uslugu ili neko drugo pravo u zamjenu za dar ili obećanje dara, dopustiti ili koristiti prikriveno oglašavanje u programu radi osobne koristi i interesa ili koristi povezane osobe, zlouporabiti svoja prava i ovlasti koja proizlaze iz obavljanja poslova radnog mjesta, surađivati s PR agencijama (novinari) na neprimjeren i nedopustiv način (promidžba, plaćanje, obavljanje poslova za PR agencije i dr.),

Članak 15. - Zbog mogućeg sukoba interesa nespojivo je s radom u HRT-u i radnim odnosom u HRT-u da radnik istodobno ima dionice, odnosno poslovne udjele u drugim elektroničkim medijima (TV, radio). To pravilo vrijedi kod zapošljavanja, kao i u tijeku rada.

Čelnici tijela HRT-a kao i novinari ne smiju biti članovi uprava ili nadzornih odbora trgovačkih društava. Izuzetak su trgovačka društva kojih je osnivač HRT, odnosno koja su u vlasništvu HRT-a ili u kojima HRT ima većinski udjel ili ako se radi o neprofitnim organizacijama (humanitarnim zakladama, obrazovnim ili znanstvenim institucijama i sl.) pod uvjetom da ne primaju naknadu za rad.

Radnik HRT-a, njegov supružnik, djeca, roditelji, unuci, braća i sestre ne smiju sudjelovati u kvizovima ili drugim sličnim nagradnim emisijama te u nagradnim igrama koje proizvodi i organizira HRT.

Članak 16. - Radnik HRT-a ne smije za svoj ili tuđi račun sklapati poslove iz djelatnosti koju obavlja HRT (zakonska zabrana utakmice s poslodavcem), osim ako mu glavni ravnatelj HRT-a izda pisano odobrenje, pod uvjetom da ne stvara HRT-u nelojalnu konkurenciju i da njegov redoviti posao u HRT-u ni na koji način ne trpi te da svoj posao u HRT-u ne zloupotrebljava za obavljanje drugog posla.

U skladu s prethodnim stavkom, zbog mogućeg sukoba interesa i utakmice s Poslodavcem, nespojivo je s radom u HRT-u i radnim odnosom u HRT-u da radnik istodobno ima vlasničke udjele ili upravljačka prava u drugim elektroničkim medijima (TV, radio), odnosno pravnim osobama koje obavljaju istu djelatnost. To pravilo vrijedi kod zapošljavanja, kao i u tijeku rada.

U skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, HRT ne smije sklapati ugovore o javnoj nabavi (na koje se primjenjuje Zakon o javnoj nabavi) s pravnom osobom u kojoj čelnik ili član tijela HRT-a (upravno tijelo, nadzorno tijelo) obavlja istodobno upravljačke poslove (poslovi direktora, člana Uprave, predsjednika Uprave i dr.) ili je vlasnik poslovnog udjela, dionica ili drugih prava na temelju kojih sudjeluje u upravljanju, odnosno u kapitalu tog gospodarskog subjekta s više od 20%.

Osobe iz prethodnog stavka obvezne su dati izjavu o gospodarskim subjektima u kojima imaju upravljačka prava i udjele kako je to naznačeno u prethodnom stavku, a HRT je obvezan na svojim web (internetskim) stranicama javno objaviti popis gospodarskih subjekata s kojima HRT ne smije sklapati ugovore o javnoj nabavi.

Odredbe iz stavka 3 i 4 ovog članka odnose se i na druge ugovore o javnoj nabavi na koje se ne primjenjuje Zakon o javnoj nabavi ako Statutom HRT-a nije drugačije utvrđeno

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi