visoke temperature

DHMZ upozorava na toplinski udar i poziva građane na oprez: Obratite pažnju na prvi i najozbiljniji simptom

31.07.2020 u 21:29

Bionic
Reading

Prognostičari DHMZ-a najavljuju izrazito visoke temperature tijekom predstojećih dana zbog čega će i putovanje biti zahtjevnije, te se povećava mogućnost opasnosti od toplinskog udara.

Prvi i najozbiljniji simptom toplinskog udara jest nesvjestica.

Ostali simptomi su jaka glavobolja i vrtoglavica; nelagoda; uznemirenost i smetenost; crvena, topla i suha koža; ubrzani puls, ubrzano i plitko disanje; povišena tjelesna temperatura 40°C; poremećaj ili potpuni gubitak svijesti.

HAK upozorava da vožnja može biti vrlo naporna te da umara vozača kao i svaki drugi rad, ne fizički koliko psihički. Napominju da se umor javlja već nakon dva sata vožnje bez obzira koliko odmorni sjeli za upravljač, stoga predlažu vozačima da periodički odmaraju tijekom duljih putovanja.

Također, savjetuje vozačima da u slučaju da postanu svjesni umora, da se ne forsiraju. Zaustavite se, izađite iz vozila i odmorite. Ne podcjenjujte umor jer je jedan od značajnih čimbenika nastanka prometnih nesreća, poručuje HAK.

  • +14
Osječani potražili osvježenje od vrućina na kupalištu Kopika Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic

Podsjetimo, velik dio zapadne Europe pogodio je u petak toplinski val, dok stanovnici traže olakšanje u fontanama i bazenima, a vlasti upozoravaju na zdravstvene rizike i opasnosti od požara.

Od Velike Britanije do Italije temperatura od 40 ili više stupnjeva Celzija učinila je nošenje maske neprihvatljivom za mnoge, dok sve više gradova zahtijeva obavezno nošenje maski i na otvorenom kako bi suzbili širenje koronavirusa.

>>>[FOTO] Europa na udaru paklenog toplinskog vala, temperature rastu u nebo, vlasti pozivaju na oprez

Četrnaest talijanskih gradova u stanju je visoke pripravnosti, dok je Francuska izdala upozorenja za otprilike trećinu od 101 departmana.

  • +16
Toplinski val u Europi Izvor: EPA / Autor: Massimo Percossi

Pariške su vlasti uvele restrikcije prometa kako bi ograničile zagađenje, dok se deseci tisuća Parižana pripremaju otputovati u hladnije krajeve, pokazuje nacionalna agencija za praćenje prometa.

Španjolski metereološki zavod upozorio je da se toplinski val kreće iz Afrike, u Madridu je zabilježena temperatura od 38 stupnjeva Celzija, a u nekom gradovima u unutrašnjosti i više od 40 stupnjeva.