VREMENSKA PROGNOZA

Narančasti meteoalarm u dvije regije; temperature skaču do 16 'celzijevaca'

14.02.2024 u 07:29

Bionic
Reading

Hrvatsku u srijedu očekuje pretežno sunčano vrijeme samo ponegdje s umjerenom naoblakom te najvišim dnevnim temperaturama većinom između 10 i 16 Celzijevih stupnjeva, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Zbog vrlo jake bure, podno Velebita i u srednjoj Dalmaciji oglašen je narančasti meteoalarm za opasno vrijeme

Zbog vjetra, na Jadranskoj magistrali između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle, upozoravaju u srijedu ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Na jugu i sjeveru Dalmacije, na Kvarneru i Kvarneriću, te u Splitskoj i Dubrovačkoj regiji zbog pojačane, a mjestimice i jake bure na snazi je žuti meteoalarm.

Ujutro u unutrašnjosti lokalno ima magle. Vjetar će puhati uglavnom slab, na istoku do umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati slaba i umjerena bura, mjestimice s jakim, lokalno u prvom dijelu dana i olujnim udarima, poslijepodne ponegdje sjeverozapadnjak.

Istočna Hrvatska

Uglavnom sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura od 11 do 13 °C.

Središnja Hrvatska

Većinom sunčano povremeno uz umjerenu naoblaku, a ujutro mjestimice može biti kratkotrajne magle. Vjetar uglavnom slab. Najviša dnevna temperatura između 12 i 14 °C.

Gorski kotar i Lika

Prevladavat će sunčano. Ponegdje umjerena naoblaka, a ujutro je mjestimice moguća kratkotrajna magla. Vjetar uglavnom slab, ponegdje umjeren sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura između 9 i 12 °C.

Istra

Pretežno vedro i sunčano. Puhat će slaba do umjerena, prijepodne na jugu Istre i pojačana bura koja će sredinom dana okretati na sjeverozapadni vjetar. More će biti malo, prijepodne ponegdje umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom od 5 do 7 °C, u unutrašnjosti Istre od 1 do 4 °C, a najviša dnevna od 13 do 15 °C.

Sjeverni Jadran

Sunčano, ponegdje s malom i umjerenom naoblakom. Puhat će slaba i umjerena bura, u drugom dijelu mjestimice sjeverozapadnjak, uglavnom na otvorenom moru. Najviša dnevna temperatura od 13 do 16 °C.

Dalmacija

Pretežno sunčano uz uglavnom umjerenu buru, ponegdje s jakim, u prvom dijelu dana lokalno i olujnim udarima. Poslijepodne i navečer okrenut će mjestimice na sjeverozapadnjak, uglavnom na otvorenom moru. Najviša dnevna temperatura između 13 i 16 °C.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike će na području cijele Hrvatske biti povoljne. Stabilno i pretežno sunčano vrijeme s tek ponegdje umjerenom naoblakom pozitivno će utjecati na koncentraciju i radni elan meteoropata, a mogućnost boravka na otvorenom pridonijet će dobrom raspoloženju. Ipak, u slučaju boravka na otvorenom potrebno se adekvatno odjenuti jer će osjet ugode, osobito u jutarnjim satima, biti u kategoriji hladno.