predizborna platforma

Deur: Milanović je mogao nabaviti nove borbene avione. Nema ovdje kampanje

04.10.2023 u 09:17

Bionic
Reading

Hrvatska je u ponedjeljak preuzela svoj prvi od dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale na svečanosti u Francuskoj. Kupljeni su za 1,18 milijardi eura, ali danas nije poznato kakavo će nauružanje imati, u koje namjene će se koristiti kao ni koliko će stajati njihovo održavanje

- Mi kao narod moramo biti ponosni. Euforija koja je prisutna oko ovog aranžmana je normalna. Dobili smo moderne zrakoplove četvrte generacije. Znamo da je Hrvatska izišla iz Domovinskog rata i da su MiG-ovi dali svoj udio u ratu. Znamo s koliko smo i tad euforijom gledali MiG-ove nad našim nebom, rekao je Ante Deur, HDZ-ov saborski zastupnik i član saborskog odbora za obranu na HRT-u.

Predsjednik Milanović rekao je kako će avioni nekima koristiti kao predizborna platforma. Deur je na to kazao kako je Milanović kao premijer "imao priliku puno toga napraviti."

- Imao je priliku nabaviti nove zrakoplove, otvoriti Pelješki most... Ovdje nema nikakve kampanje - ovo je sigurnost Hrvatske. Mi smo članica NATO saveza i EU te se sukladno tome se i ponašamo, tvrdi Deur.

Rekao je da zrakoplovi nisu kupljeni da bi nekoga ugrozili.

- Hrvatska dobiva sigurnost kao članica NATO-a i pokazujemo da smo spremni modernizirati Hrvatsku vojsku u svim segmentima. Skupo je, ali sigurnost ne može nikada biti skupa, ističe.

Osvrnuo se na teze oporbe i dijela kritične javnosti da je naša vojska nedovoljno opremljena.

  • +19
Prvi hrvatski Rafale u rukama hrvatskih pilota Izvor: MORH / Autor: F.KLEN

- Ne razumijemo iz kojeg razloga Milanović u svom mandatu kao premijer nije doveo Hrvatsku vojsku na razinu, a ne da danas Vlada najveći proračun od osnutka RH ulaže u Hrvatsku vojsku, govori.

- Ovi bukači, od Peđe Grbina, Mostovaca, koji pokušavaju na nelegalan i nekorektan način sigurnost Hrvatske dovesti u pitanje, umjesto da cijeli Sabor i sve parlamentarne stranke budu jednoglasne u nacionalnoj sigurnosti. Ne sumnjam u sposobnost hrvatskog časnika i vojnika. U najtežim trenucima smo pokazali kolika je naša sposobnost. Zato i jesu naši ljudi u Francuskoj gdje će dobiti kvalitetnu obuku. Oni su spremni obučavati nove, mlade hrvatske tehničare koji će biti budućnost i snaga. To je prije svega privilegija, da imaju priliku sudjelovati u ovako snažnim i kvalitetnim zrakoplovima, zaključio je.