BOŽIĆNO DEAKTIVIRANJE

Deseci tisuća Nijemaca evakuirani zbog bombe iz Drugog svjetskog rata

25.12.2016 u 11:45

Bionic
Reading

Oko 54.000 stanovnika njemačkoga grada Augsburga na jugu zemlje mora napustiti svoje domove u nedjelju, u najvećoj evakuaciji u zemlji nakon Drugog svjetskog rata, jer vlasti moraju deaktivirati 1,8-tonsku avionsku bombu

Policija je objavila da svi moraju napustiti obilježeno područje koje obuhvaća velike dijelove gradskoga središta, do 10 sati prijepodne.

Devetsto policajaca i stotine vatrogasaca provjerit će područje promjera 1,5 km oko mjesta gdje se bomba nalazi kako bi bili sigurni da nitko nije ostao. Očekuje se da će čitava operacija trajati oko četiri sata. 'Dosad sve ide po planu', rekao je policijski glasnogovornik.

Britanska bomba otkrivena je u utorak za vrijeme građevinskih radova. Zaštitne zapreke visoke oko metar postavljene su oko bombe u slučaju eksplozije.

Policijski glasnogovornik rekao je da bi akcija deaktiviranja bombe mogla početi između 14 i 15 sati.

Grad od 287.000 stanovnika bio je dosta tih u nedjelju ujutro jer su mnogi stanovnici već napustili svoje stanove na Badnjak.

'Božić 2016. u Augsburgu izgledat će drukčije no što smo mislili', rekao je gradonačelnik grada Kurt Gribl u video poruci objavljenoj na Twitteru.

Vlasti su odlučile provesti evakuaciju kako bi deaktivirale avionsku bombu na Božić, tvrdeći kako je puno lakše to učiniti na državni blagdan nego na normalan radni dan.

Neeksplodirane bombe zaostale iz bombardiranja Njemačke u Drugom svjetskom ratu još uvijek se često pronalaze. Mnoge lokalne vlasti imaju timove što cijelo vrijeme rade na detektiranju i deaktiviranju bombi.

Prije ovog slučaja, najveća evakuacija u Njemačkoj nakon rata bila je 2011., kad je 45.000 ljudi bilo prisiljeno privremeno napustiti dijelove Koblenza zbog neeksplodirane bombe.