BRIGA ZA OKOLIŠ

Deklaracija Dječjeg foruma o klimatskim promjenama

08.12.2009 u 12:33

Bionic
Reading

Klimatske promjene ugrožavaju naše živote, naše obitelji i našu budućnost. Mi, mladi izaslanici iz 44 zemlje koji sudjelujemo u Dječjem forumu o klimatskim promjenama 2009. godine, nećemo samo sjediti i gledati, već se suočavamo s učincima klimatskih promjena

Naše zajednice su lišene čiste i pitke vode, onemogućen nam je pristup obrazovanju i najranjiviji smo prilikom  širenja zaraza na poplavljenim područjima. Naši tanjuri su prazni zbog suše. Naša je budućnost ugrožena i zahtijevamo da se nešto učini. Mladi ljudi su spremni na akciju i zahtijevamo isto od vlada širom svijeta. Vrijeme za razgovore je isteklo. Sada vas smatramo odgovornima za ispunjavanje obaveza.

Izazovi se mogu činiti nesavladivima, no, kao jedna od interesnih skupina, naša generacija je spremna na suradnju u tom smislu.

Mi se obavezujemo na promjene u svojim životima u kojima ćemo opće dobro postaviti iznad osobnih želja i trenutačnog načina na koji živimo.
Obavezujemo se na obrazovanje te osnaživanje nas samih i naših zajednica kako bismo se prilagodili i smanjili klimatske promjene.
Obavezujemo se i na aktivno uključivanje i suradnju sa svim generacijama i vladama u sprečavanju klimatskih promjena.

Kako samo naši pokušaji neće biti dovoljni, očekujemo suradnju od naših vođa i ostalih članova zajednice. Treba poduzeti sljedeće akcije:

Preporuke za prilagodbu

- Vlade razvijenih zemalja trebaju više doprinositi prilagodbi zemalja u razvoju, kroz financijsku i tehnološku potporu.
- Želimo da gradovi budu dobro isplanirani i održivi, opskrbljeni pitkom vodom, s mnogim zelenim površinama i učinkovitom prometnom povezanošću. Vlade bi trebale biti aktivnije u nastojanjima suzbijanja nekontroliranog rasta urbanih i ojačavanja ruralnih zajednica uz stvaranje održivog modela zapošljavanja, kvalitetnog školovanja i zabave.
- Pravila, sigurnosni standardi i standardni protokol za izvanredne situacije, dosljedno usmjereni na djecu, i informacije dobivene od djece trebaju se uspostaviti kako bismo se pripremili za katastrofe uzrokovane klimatskim promjenama.
- Kako nedostatak vode već uzrokuje sušu i širenje pustinje u mnogim područjima, vlade trebaju raditi na zaštiti vode i opskrbi pitkom vodom tamo gdje je potrebno.
- Mora se organizirati učenje o učincima podizanja razine mora i poplavama te donijeti političke mjere koje zajednicama omogućuju prilagodbu promjenama. Kad je ugrožena opskrba vodom u nekoj zajednici, zbog podizanja morske razine, trebalo bi im omogućiti druge izvore kojima će im se pomoći u prilagodbi na tu situaciju.
- Projekti koji uključuju biološku raznolikost i promiču zaštitu ugroženih vrsta moraju se široko primjenjivati.

Prijedlozi za ublažavanje posljedica

- Istraživanja, razvoj i razmjena ekoloških i energetsko učinkovitih tehnologija, osobito stvaranje obnovljivih izvora energije, moraju se početi primjenjivati između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju kako bi se globalno osigurao održivi razvoj.
- Trebalo bi se uložiti u održivu prometnu infrastrukturu kao što su mreža željezničkog prometa, biciklističke staze i ekološko gorivo.
- Trebalo bi uspostaviti međunarodni sustav trgovine ugljenom. Sve transakcije na tom tržištu trebalo bi oporezivati, a prihod bi se trebao prikupljati u fond za prilagodbu.
- Predlažemo novu klasifikaciju u kojima bi zemlje bile podijeljene u tri skupine – razvijene zemlje, zemlje u razvoju koje su veliki zagađivači i zemlje u razvoju koje nisu veliki zagađivači - kako bi se pravedno rasporedile odgovornosti među narodima.
- Vlade bi trebale uspostaviti i razvijati sustave za recikliranje na nacionalnoj razini. Zahtijevamo da naši autoriteti osiguraju dostupna postrojenja za reciklažu u svim zajednicama.
- Učenje o klimatskim promjenama mora postati obavezan i važan dio školskih programa. Vlade isto tako trebaju podržati organizacije koje već uče mlade o klimatskim problemima.

Sprečavanje klimatskih promjena je zadatak svih nas. Spremni smo na akciju i pozivamo vas da nam se pridružite. Klimatske promjene utječu na naše živote, na naše obitelji i našu budućnost. Moramo djelovati odmah i spremni smo ispuniti naše obaveze. Spremni smo dati sve što imamo dokle god postoji mogućnost spašavanja našeg planeta.

Očekujemo istu spremnost od vas.