POSTIZBORNA ANALIZA

'Dečki sa sjeverozapada imaju razloga pomoći Plenkoviću da preživi'

23.05.2017 u 18:15

Bionic
Reading

Je li Hrvatska nakon prvog kruga lokalnih izbora korak bliže izvanrednim parlamentarnim izborima ili je korak dalje od takvog scenarija? Politički analitičar Davor Gjenero smatra da su parlamentarni izbori sada manje vjerojatni, a Žarko Puhovski da predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković ne želi izvanredne izbore, ali je svjestan toga da mu je to sada vjerojatno jedina opcija. Obojica upozoravaju na ključnu ulogu koju će pritom eventualno odigrati HNS

Politički analitičar Davor Gjenero ocijenio je za tportal da su od nedjelje navečer parlamentarni izbori nešto udaljeniji kao opcija u političkom životu Hrvatske jer su svi akteri 'shvatili da su slabi'. Po njegovu sudu, SDP je katastrofalno slab, a HNS je stvorio privid snage koji realno ne postoji, pri čemu se pojavilo i nekoliko aktera koji itekako imaju interesa za političku suradnju između dva izborna kruga.

Gjenero cilja na HNS-ova Predraga Štromara, čija je naoko golema prednost - 40,28 posto osvojenih glasova za varaždinskog župana, u odnosu na drugoplasiranog Radimira Čačića s 25 posto - varljiva kada se uzme to da je trećeplasirani HDZ-ovac Alen Runac dobio 16 glasova manje od Čačića. Osvoji li Čačić HDZ-ove glasove, srušit će Štromara. 

'Da bi spriječio taj politički scenarij, Štromaru treba mala pomoć Andreja Plenkovića. To ne znači nužno da HDZ pozove svoje birače da glasuju za Štromara u  drugom krugu, nego je dovoljno da ih pozove da ostanu doma. S druge strane, Štromar raspolaže s četiri, pet mandata u Saboru. HNS-ovu županu Matiji Posavcu, koji je uvjerljivo dobio izbore, trebat će koalicija s HDZ-om za komotno vođenje županije bez SDP-a, koji mu je bio protivnik na izborima. Dakle dečki sa sjeverozapada imaju razloga pomoći Plenkoviću da preživi tako što će glasati za tu vladu. Ne ulaziti u Vladu, već dobiti to da kao nova četiri ministarska mjesta uđu nestranački stručnjaci koji će biti malo liberalniji i već imamo većinu', sugerira Gjenero.

O tvrdoj desnici: Novi život se rađa, a dijete treba ljuljati  

Na drugoj strani spektra, Bruna Esih, Željko Glasnović i Zlatko Hasanbegović također nemaju interesa da se izbori raspisuju za jesen.

'Oni su donijeli političku odluku da formiraju stranku. Dijete se rađa i treba ga ljuljati. Najlakše je ako imate kvalitetnu ljuljačku, a to vam osiguravaju prihodi koji vam dokaze od tri mandata i mogućnosti za klub u parlamentu, kao i prihoda koje će nova stranka imati od vijećničkog kluba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Dakle oni su dugoročno u dobroj situaciji, ali kratkoročno im nije u interesu gurati na izbore. Plenkoviću se otvorilo polje za pragmatične dogovore, ne u smislu čvrste koalicije, nego podržavanja njegove vlade kao svojevrsne manjinske vlade', kaže Gjenero.

Analitičar smatra da su parlamentarni izbori sada manje vjerojatni, između ostalog zato što se pokazalo da se Plenković 'ne mora bojati nikog osim svoje desnice, čiju je snagu do sada bio malo podcjenjivao'. Ipak, desnica nije toliko jaka da bi uspjela u rušenju premijera i pokušaju osvajanja vlasti - završila bi onako kako je ne tako davno završila s Tomislavom Karamarkom.

Inače, Gjenero najavljuje da će se HNS-ov privid dominantne opozicijske stranke donekle ispuhati nakon što se u drugom krugu izbora pokaže da Anka Mrak Taritaš nije bila u stanju poraziti Milana Bandića.

'Bandić se može pobijediti onako kako je Vrkić pobijedio Glavaša u Osijeku, to treba biti akter koji je prihvatljiv glasačima SDP-a i HDZ-a i koji je u političku arenu ušao s unaprijed propitanim vrednotama kriznog upravljanja. To je ono što je imala Sandra Švaljek: funkcionirala je izvrsno kao krizni menadžer u Zagrebu, a prihvatljiva je i liberalima i socijaldemokratima i konzervativcima', podsjeća Gjenero, dodajući da Mrak Taritaš ne može naći pristaše u desno-liberalnom tijelu, a 'kamoli da bi ih mogla naći na pravoj desnici'.  

Puhovski: Bez suradnje HNS-a i HDZ-a, izbori u rujnu ili listopadu

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da rezultati izbora nemaju bitnog utjecaja na eventualne parlamentarne izbore, već će to imati drugi krug izbora. Radi se naime o jednom pitanju: može li HNS toliko jačati da bi eventualno prihvatio suradnju s HDZ-om u Saboru? Bez toga, nikakva ozbiljna većina u parlamentu nije moguća, napominje Puhovski. 

'Da bi to, eventualno, bilo moguće, potreban je ozbiljan uspjeh HNS-a. Oni su dobro prošli, ali ozbiljan uspjeh bio bi da dobiju Zagreb. Mislim da Anka Mrak Taritaš nema naročito velike šanse, a pitanje je u Zagrebu može li HDZ reći svojima da glasaju za Mrak Taritaš, kao što je pitanje može li SDP u Splitu reći svojima da glasaju za Keruma. Mislim da ni jedni ni drugi to ne mogu reći, a htjeli bi jer bi im to odgovaralo. I nakon toga nije jasno bi li HNS pristao na suradnju, međutim, koliko god to njih nerviralo, ovo je naprosto jedina matematički pouzdana varijanta: sve drugo znači da se ide na nove izbore za parlament u rujnu ili listopadu', procjenjuje Puhovski. 

Krpanje većine od petka do petka

On ističe da Plenković može dobiti većinu u Saboru, ali će tu većinu 'morati krpati od petka do petka', što je uzaludno trošenje goleme energije.

'On može računati na to da će u nizu situacija desnica, dakle Esih, Hasanbegović i Glasnović, podržati HDZ pod pritiskom atmosfere u kojoj bi svaka druga opcija značila podršku jugokomunističkim, udbaškim sinovima. Koliko god se oni udaljavali od HDZ-a, nemaju puno opcija u parlamentu koje bi im omogućile da budu protiv Vlade, a da ih se ne optuži za suradnju s 'velikim neprijateljima' kao što su SDP i HNS. Dakle Plenković može računati na tu većinu, ali ona ovisi i o raznim političkim igrama i mogućnostima kupnje i prekupnje', upozorava Puhovski, dodajući da većina može biti narušena i kada netko od zastupnika, recimo, polomi nogu i ne pojavi se na sjednici.

Prema njegovu uvjerenju, Plenković ne želi izvanredne izbore, ali je svjestan toga da mu je to sada vjerojatno jedina opcija.

'On je promašio trenutak koji je bio odličan za njega da ih organizira zajedno s ovim izborima. Sad je vidio da će možda ipak morati na parlamentarne izbore, pa je pustio Stiera kao trbuhozborca da odigra drugi glas ili prateći vokal', objašnjava Puhovski.  

Plenković, inače, ima rezultate koji ga ne tjeraju od izbora. 'Oni nisu genijalno bogzna kako prošli, ali su prošli sasvim dobro i HDZ jest potvrdio svoj rejting u Hrvatskoj, više-manje, uz neke kikseve. Ako HDZ dobije Split, oni su pobjednici, a ako ne dobiju – dobro su prošli, ali nisu baš pobjednici. Karamarko je neistinito tvrdio da su dobili prošle lokalne izbore, iako tada nisu dobili Split, a bili su izgubili Vukovar – sad će vjerojatno izgubiti Knin. Međutim nisu prošli toliko loše, ni približno da bi to uvjetovalo odluku da ne idu na parlamentarne izbore', napominje Puhovski.