PLAKAO SA ŠTRAJKAŠEM PA GA ZABORAVIO

Debeljak slomio bunt: Pobijedili smo!

22.10.2013 u 12:28

Bionic
Reading

Mini prosvjed u splitskom brodogradilištu približio se kraju: većina od 254 suspendiranih radnika potpisala je 'očitovanje' o sudjelovanju u prošlotjednim prosvjedima; po tvrdnjama uprave, radi se već o dvjestotinjak ljudi. Na posao su ponovno pušteni gotovo svi, no njih petnaestak ipak je ostalo s vanjske strane ograde

Među radnicima koji su poslali svoju obranu, a ipak nisu pušteni natrag u škver, nalazi se i Frane Lisica, koji je prošlog tjedna započeo štrajk glađu i prekinuo ga nakon što je razgovarao s Tomislavom Debeljakom. Iako su na susretu o kojemu su medije obavijestili iz samog Brodosplita navodno tekle i suze, Lisica još nije dočekao povratak na radno mjesto.

'Činjenica da su pušteni na posao ne znači da je protiv njih obustavljen disciplinski postupak; to je znak dobre volje uprave škvera', objasnio je glasnogovornik Frenki Laušić. Kazao je i da o imenima radnika koji se propuštaju natrag u tvrtku odlučuje komisija, no nije znao kazati tko su njezini članovi.

A radnička očitovanja zbog prošlotjednih prosvjeda mahom su jednaka i govore da su bili u prosvjedu i nakon toga im je zabranjen dolazak na posao. Čak i sindikalisti, koji svoju obranu nisu dostavili, savjetovali su radnicima da potpišu 'dokument koji je nevrijedan, ali kojim će se vratiti na posao'.

'Ako sindikalisti ne potpišu, ostaju izvan vrata. A ako potpišu, ovisi o procjeni komisije', objasnio je Laušić. Kazao je da nije upoznat s navodnom SMS porukom Debeljaka dijelu radnika koji nisu prosvjedovali, a u kojoj je pisalo 'Pobijedili smo'.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević prozvao je Vladu jer ne kontrolira izvršavaju li se sve Debeljakove obveze iz kupoprodajnog ugovora, iako je kao prodavatelj dionica dužna to raditi. Najavio je podizanje kaznene prijave protiv Vlade.

O stanju u škveru govorio je i župan Zlatko Ževrnja, koji je pozvao premijera Zorana Milanovića i ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da posjete Split.

'Nadali smo se da će sve strane sjesti za stol, nudili smo i da se sastanak održi na trećem mjestu, no u uzavrelom ambijentu nije moguće naći pravo rješenje. Pozivam vrh Vlade da dođu u Split, škver je prevažan i čak i dvije stotine ljudi sa suspenzijom ili prijetnjom otkaza su nešto zbog čega se svi trebamo zabrinuti', kazao je Ževrnja na početku sjednice Županijske skupštine.

Desetak radnika zajedno sa svojim sindikalnim predstavnicima, kao što je i najavljeno, jutro su proveli u splitskoj podružnici Državnog inspektorata.

Nakon što su završili posao ondje, vratili su se pred škver i pred šezdesetak preostalih radnika najavili da će, bez obzira na potpisana očitovanja Debeljaku, u srijedu ujutro potpisati i akt kojeg će sastati pravnici iz sindikata, a kojim odbacuju sve optužbe uprave Brodosplita. Potpisivanje će ponuditi i radnicima koji su danas pušteni natrag na posao.

'Bit ćete zaštićeni, a očekujem da ćete svi biti vraćeni na posao', kazao je povjerenik Sindikata metalaca Joško Franić

Inspektori iz Državnog inspektorata su se, kažu, osobno uvjerili da u prošlotjednim prosvjedima nije bilo ni uništavanja imovine, ni štete, ni povrijeđenih. Sada trebaju pregledati svih 254 ugovora o radu i plaće tih radnika, a to će po svemu sudeći potrajati. I sindikalisti i uprava škvera nadaju se korektnom nalazu...