NEDOVRŠENA ZGRADA MSU

Debakl težak 200 milijuna kuna - ostvareno

05.05.2009 u 14:58

Bionic
Reading

U teoriji političke promidžbe nezabilježen je primjer da se kandidati u svojoj kampanji hvale projektima koji su u izvedbi doživjeli potpuni debakl. Primjerci ovog neobičnog fenomena su gradonačelnički kandidati dviju najvećih političkih stranaka, Milan Bandić (SDP) i Jasen Mesić (HDZ)

I jedan i drugi građanima su kao svoj uspjeh ponudili nedovršen Muzej suvremene umjetnosti, čija izgradnja kasni tri godine, odnosno čija je planirana cijena gradnje premašena za oko 200 milijuna kuna.

Gradnja Muzeja suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu, podsjetimo, započela je 2003. godine, a rok za dovršetak bio je planiran za kraj 2006. Projekt su u omjeru pola-pola financirali Vlada i Grad Zagreb. Prvotno je ukupna vrijednost muzeja bila planirana na 210,4 milijuna kuna, da bi na koncu ispalo da zgrada Muzeja, s opremanjem, košta oko 410 milijuna kuna, piše Novi list.

Kako je vrijednost muzeja u proteklih šest godina porasla za punih 200 milijuna kuna, građanima koji sve to financiraju nitko niti ne pokušava objasniti. Kako bilo, najprije je 2007. godine Grad Zagreb izvođaču radova, poduzeću Tehnika, platio troškove dodatnih radova u iznosu od 42,7 milijuna kuna, a potom je gradska administracija raspisala još jedan natječaj, vrijedan 54,9 milijuna kuna, koji je opet dobila Tehnika. Na zbroj navedenih iznosa valja dodati još 99,9 milijuna kuna troškova, na ime projektiranja, predprojektiranja i nadzora te na ime opreme i vanjskog uređenja s pristupnim prometnicama. Od 210 milijuna kuna planiranih troškova gradnja Muzeja na koncu je ispala vrijedna fantastičnih 410 milijuna kuna.

Zgrada Muzeja suvremene umjetnosti nalazi se i na SDP-ovim džambo plakatima, postavljenim na više lokacija u gradu. O probijenim rokovima gradnje i troškovima dvostruko većim d planiranih, SDP ne nudi niti riječi. Jedna od operativki Bandićeve kampanje, Jelena Pavičić Vukičević, za Novi list je kazala da se 'radi o iznimno vrijednoj i velikoj investiciji'.

HDZ-ov gradonačelnički kandidat Jasen Mesić, pak, lopticu troškova i dinamike gradnje prebacuje na SDP-ovu gradsku vlast. Pred nedovršenom zgradom Muzeja, tvrdi, on se fotografirao iz revolta. Plakat sa svojom fotografijom i MSU-om u drugom planu njegovi aktivisti polijepili su po Novom Zagrebu.