NITI JEDNA PONUDA

Debakl oko privatizacije Petrokemije

31.03.2014 u 17:28

Bionic
Reading

Za odabir strateškog partnera za Petrokemiju nije stigla niti jedna obvezujuća ponuda, izvjestili su danas iz Petrokemije nakon sjednice Povjerenstva Vlade za odabir strateškog partnera koje će Vladi dostaviti izvješće o tom procesu, čime se i završava rad tog povjerenstva.

"Danas je u Ministarstvu gospodarstva održana sjednica Povjerenstva Vlade RH za odabir strateškog partnera društva Petrokemija. U traženom roku nije stigla niti jedna obvezujuća ponuda", navode iz Petrokemije.

Napominju i kako se Povjerenstvo obvezuje Vladi dostaviti izvješće o procesu izbora strateškog partnera, čime se i završava rad Povjerenstva.

"Uprava Petrokemije nastavlja s programom restrukturiranja i financijske konsolidacije kako bi se osigurala opstojnost tvrtke, proizvodnje i što većeg broja radnih mjesta", izvijestili su iz Petrokemije.

Vlada je krajem srpnja prošle godine zadužila nadležna tijela da pokrenu postupak odabira strateškog partnera za Petrokemiju, u kojoj bi država zadržala najmanje 25 posto plus jednu dionicu. Udio države u Petrokemiji je 43,83 posto.

Povjerenstvo za odabir strateškog partnera za Petrokemiju osnovano je 14. studenog prošle godine, a na čelu mu je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Potencijalni investitori prvo su trebali obvezujuće ponude predati do 7. ožujka, no rok za obvezujuće ponude pomaknut je za 12. ožujka.

No do isteka roka, 12. ožujka, nije stigla niti jedna obvezujuća ponuda, već su dva potencijalna investitora poslala pisma u kojima su iskazala ozbiljan interes i spremnost za nastavak razgovora.

Kao potencijalni strateški partneri za kutinsku tvornicu umjetnih gnojiva spominjani su češki Agrofert, austrijski Borealis i mađarski Nitrogenmuvek.