posljedice potresa

Davorin Oršanić iz Ministarstva graditeljstva: Odmah po uklanjaju oštećenih građevina treba početi graditi nove

03.02.2021 u 10:57

Bionic
Reading

Davorin Oršanić iz Ministarstva graditeljstva u srijedu je izrazio nadu da će se nakon uklanjanja u potresu teško oštećenih građevina na Banovini na istom mjestu odmah pristupiti izgradnji zamjenskih građevina.

"Idealno bi bilo i nadam se da ćemo tako i složiti da kada se krene s uklanjanjem oštećenih zgrada ako je moguće na istom mjestu odmah po uklanjanju pristupi izgradnji zamjenske građevine, tako da građani ne čekaju", rekao je Oršanić u emisiji "Hrvatski radio za Banovinu".

Naglasio je kako će u tom procesu biti potrebno donijeti odluku ima li netko pravo na obnovu obiteljske kuće, koju vrstu građevine i koje kvadrature.

Naveo je da je Ministarstvo graditeljstva na svojim stranicama objavilo detaljne upute za postupanje sa zgradama oštećenima u potresu koje će se uklanjati o trošku države.

Suglasnost s uklanjanjem građevine

Za vlasnike tih kuća glavni je zadatak dati izjavu da su suglasni s uklanjanjem nekretnine u njihovu vlasništvu, dogovoreno je da će troškove te izjave kod javnog bilježnika snositi država, a Oršanić vjeruje da će tako i biti.

"Moguće je da nećemo u nekim slučajevima trebati ovjeru tog potpisa ako bude stvar nesporna i jasna što se tiče vlasništva nad nekretninom. Mi bi htjeli izbjeći situaciju u kojoj netko daje izjavu, ali nije vlasnik ili nije jedini vlasnik, da se izbjegnu sporovi", poručio je.

Dodao je da će se izjave o suglasnosti sa uklanjanjem građevina predavati jedinicama lokalne samouprave, koje će u suradnji sa Stožerom civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa određivati prioritete zgrada koje su najviše oštećene te ih treba ukloniti.

Država određuje koje građevine treba ukloniti

Oršanić je naveo da je država na sebe preuzela izradu elaborata kojim će se evidentirati koja se građevina uklanja. "Taj elaborat propisan je programom mjera jer još uvijek čekamo usvajanje Zakona o obnovi da se proširi područje djelovanja", naglasio je.

Upitan koliko će proći vremena od potpisivanja suglasnosti do rušenja objekta odgovorio je kako je riječ o velikom zahvatu na širokom prostoru te je potrebno puno toga uskladiti kako bi se takve aktivnosti mogle izvršiti.

Kao primjere tih aktivnosti naveo je određivanje gdje će se deponirati građevinski otpad te redoslijed uklanjanja građevina.

  • +15
Posljedice potresa u centru Petrinje Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Prioritetno uklanjati građevine opasne po sigurnost ljudi

"Mi smo u pripremi svega toga. Vrlo brzo će se pokazati da prioritetno uklanjamo građevine koje predstavljaju opasnost po život i zdravlje ljudi, koje su bitne za promet, infrastrukturu, za normalno odvijanje života", kazao je.

Oršanić je naveo i da predstavnici Ministarstva kulture u Petrinji pregledavaju zgrade koje predstavljaju spomenike kulture, kako bi se elaboriralo što s tim građanima, odnosno koje se mogu uklanjati i do koje mjere.

"To će ići malo sporije, a činjenica je da što je prije moguće moramo vratiti život u grad i prema tome će se planirati i izvoditi radovi kako na uklanjanju, tako i na gradnji", istaknuo je.