promišljanja na sjeveru

Danska ukinula državni praznik da poveća izdvajanja za obranu

28.02.2023 u 17:46

Bionic
Reading

Danski parlament u utorak je donio zakon kojim se ukida državni praznik kako bi se pomoglo financirati povećana izdvajanja za obranu

Nova vlada kaže da će se tako povećati porezni prihodi kojim bi se financirao povećani vojni proračun u jeku rata u Ukrajini.

Sindikati su prosvjedovali protiv ukidanja Velikog molitvenog dana, kršćanskog blagdana koji pada na četvrti petak nakon Uskrsa i datira iz 1686. godine.

Vlada nastoji povećati obrambeni proračun zbog izraženije geopolitičke neizvjesnosti nakon sabotaže dvaju plinovoda za transport plina iz Rusije u Njemačku kroz danske vode.

Danska će nastojati ispuniti NATO-ov cilj izdvajanja za obranu od dva posto BDP-a do 2030., tri godine prije planiranog.

Vlada kaže da će većina od dodatnih 639 milijuna dolara potrebnih za postizanje cilja biti pokrivena većim poreznim prihodima koji se očekuju od ukidanja blagdana.

Sindikati, oporbeni zastupnici i ekonomisti doveli su u pitanje učinak prijedloga, ali većinska vlada prihvatila je zakon s 95 glasova u parlamentu od 179 mjesta.