inovativan plan

Danska planira 'outsourcati' zatvorenike na Kosovo

16.12.2021 u 12:23

Bionic
Reading

Danska reformira svoj zatvorski sustav uz povećanje ulaganja od 538 milijuna eura za 'nove inicijative', objavila je vlada te zemlje u srijedu

Jedna od novih inicijativa je i inovativna zamisao o transferu zatvorenika izvan granica zemlje. Skandinavska zemlja će tako platiti Kosovu smještaj za 300 zatvorenika. Danska vlada priopćila je da je mjera usmjerena na 'strance osuđene na deportaciju' koji bi trebali biti protjerani iz zemlje nakon što odsluže kaznu.

Sporazum je podržalo nekoliko stranaka iz cijelog političkog spektra prije nego što ga je dansko ministarstvo pravosuđa objavilo na Twitteru.

Ministar pravosuđa Nick Haekkerup opisao je povećanje financiranja kao 'povijesno', ali samo kao prvi korak u 'dugoj i teškoj borbi' za ponovno uspostavljanje ravnoteže u danskoj zatvorskoj službi, prenosi DW.

Bogata europska nacija bori se s prenapučenim zatvorima, a broj zatvorenika narastao je za 19 posto od 2015. godine. Trenutno zbrinjavaju više od 4000 zatvorenika u zemlji od 5,8 milijuna ljudi. Istovremeno, broj zatvorskih čuvara se smanjuje, a očekuje se da će ih nedostajati 1000 do 2025. godine.

U srijedu je danska vlada priopćila da gradi novi zatvor visoke sigurnosti za okorjele kriminalce. Reforme će također uzrokovati to da zatvorenici koji se loše ponašaju trpe teže posljedice ako napadnu ili prijete zatvorskom osoblju ili drugim zatvorenicima.

Većina zatvorenika u Danskoj trenutno služi kaznu u takozvanim otvorenim zatvorima. U tim objektima smješteni su ljudi koji su osuđeni na pet godina ili manje, a omogućuje im se da nose svoju odjeću i sami kuhaju obroke. Mnogi zatvori nemaju klasični sigurnosni perimetar koji se sastoji od ograda i tornjića. Zatvorenici također imaju česte posjete i mogu zatražiti privremeni dopust.