AKTIVIRANJE GRANATE

Danijel Došen optužbe za eksploziju u vojarni

01.10.2010 u 19:58

Bionic
Reading

U ponovljenu postupku na Općinskom sudu u Ogulinu danas je Danijel Došen nepravomoćno oslobođen optužbe za eksploziju 16. studenog 2000. u vojarni 'Sveti Petar' u Ogulinu, a optužnica ga je teretila da je kao ročni vojnik tijekom obuke aktivirao granatu i uzrokovao ranjavanje 21 osobe, od kojih devet teško

Došen je oslobođen krivnje da je nehajno rukujući oružjem doveo u opasnost živote i imovinu, doznaje se od njegovog odvjetnika Krešimira Vilajtovića. Došen je 2005. na istom sudu osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora, uvjetno na tri godine, s obrazloženjem da je kriv za nehajno rukovanje oružjem. Ove je godine Županijski sud presudu ukinuo, predmet vratio na ponovno suđenje istom sudu te je danas u ponovljenu postupku Došen oslobođen.

Došenu je zbog ozljeda u eksploziji amputirana potkoljenica, a najteže je stradao Ivo Martinović kojem su amputirane obje potkoljenice. Došen je za Hinu kazao da je zadovoljan odlukom iako je dugo trajalo da bude donesena te kako se nada da će uskoro postati i pravomoćna.

Došenov odvjetnik Vilajtović danas je za Hinu kazao da je zadovoljan presudom, ali ne i činjenicom da se ni deset godina nakon velike nesreće ne zna što se dogodilo.

Prije pet godina su zbog 'neosiguravanja vojnih vježbi i nepoduzimanja mjera zaštite vojne postrojbe' zbog istog događaja na uvjetne kazne osuđeni časnici Nikola Stjepan Vuk, Ivica Škoro, Predrag Šinjori i Jerko Sablje, a Alojz Fleten oslobođen je krivnje. Za njihova je kaznena djela u međuvremenu nastupila zastara, kazao je Vilajtović.