vrEMENSKA PROGNOZA

Danas još sunčano i sparno, za vikend stiže promjena - moguće jače grmljavinsko nevrijeme

10.07.2020 u 06:57

Bionic
Reading

U petak će biti sunčano uz slab i ponegdje umjeren dnevni razvoj oblaka te vruće i sparno, prognozira Državni hodrometeorološki zavod (DHMZ). Vjetar slab, poslijepodne i umjeren jugozapadni i zapadni, a u središnjim i istočnim predjelima jugoistočni. Ujutro uz obalu burin. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34 °C

U petak će, prema svemu sudeći, na nebu ponegdje biti oblaka, barem onih visokih, bijelih koji ne zastiru previše sunce. A glavna promjena bit će porast temperature. Naime, s jugozapada će pritjecati vrlo topao zrak i bit će stabilno, a u subotu stiže frontalni poremećaj sa sjeverozapada, javlja HRT.

U petak u Slavoniji i Baranji sunčano uz mjestimice malo oblaka i vruće. Vjetar slab do umjeren jugoistočni, najviša temperatura bit će između 32 i 35 stupnjeva.

Podjednaka temperatura očekuju se i u središnjoj Hrvatskoj, a uz uglavnom slab vjetar, bit će i sparno. Također će prevladavati sunčano, kao i na zapadu zemlje.

Najsvježije će u petak ujutro biti po kotlinama gorske Hrvatske - najniža temperatura ondje oko 10, dok se na sjevernom Jadranu očekuje oko 20 stupnjeva. Vjetar slab, more ujutro mirno, a poslijepodne lokalno umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, uz temperaturu do 33 stupnja.

U Zagrebu se očekuje sunčano uz slab dnevni razvoj oblaka te vruće i sparno. Vjetar slab, poslijepodne i umjeren jugoistočni. Najviša dnevna temperatura zraka oko 33 °C, u okolnom gorju oko 25 °C.

U unutrašnjosti Dalmacije u petak popodne temperatura i do 35, a na obali i otocima uglavnom do 32. Ujutro samo malo toplije nego u četvrtak. Bit će sunčano, uz slab i poslijepodne mjestimice umjeren vjetar s mora, koje će biti malo valovito.

  • +28
Turistička sezona Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL

Uglavnom slab zmorac u poslijepodnevnim satima, a ujutro burin, uz mirno i malo valovito more, sutra i na krajnjem jugu Hrvatske. Pritom će prevladavati sunčano i vruće; noć će uz obalu biti topla.

U subotu će biti djelomice, a u Dalmaciji i pretežno sunčano, prognozira DHMZ Poslijepodne jače naoblačenje s kišom i pljuskovima s grmljavinom zahvatit će najprije sjeverne predjele unutrašnjosti, a do kraja dana proširit će se na veći dio unutrašnjosti te na sjeverni Jadran. Pritom pljuskovi lokalno mogu biti izraženi, osobito u najzapadnijim predjelima. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni, na sjevernom Jadranu i jugoistočni. Od sredine će dana u unutrašnjosti zapuhati jak, prolazno na udare moguće olujan sjeverni i sjeverozapadni, u gorju sjeveroistočni vjetar, a krajem dana na sjevernom Jadranu jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. Najniža temperatura zraka od 14 do 18, na Jadranu od 19 do 23. Najviša uglavnom između 29 i 34 °C.

Biometeorološka prognoza za petak

Biometeorološke prilike će u cijeloj zemlji biti povoljne. Iako će se većina ljudi osjećati dobro, kod najosjetljivijih meteoropata i srčanih bolesnika je moguć umor u najtoplijem dijelu dana. Potrebno je izbjegavati boravak na suncu sredinom dana, zaštititi se od UV zračenja, uzimati laganu prehranu i dovoljno tekućine.