VIŠE OD STO SELA ODSJEČENO

Dalmacija u očekivanju nove oluje traži hitnu pomoć vojske!

09.02.2012 u 11:03

Bionic
Reading

Stožer za zaštitu i spašavanje Splitsko-dalmatinske županije jučer je zaključio da su angažirali sve raspoložive snage u županiji i da one nisu dostatne dostatne za rješavanje problema prometne izolacije brojnih naselja u zaleđu. U pomoć su stoga ponovno pozvali Hrvatsku vojsku

Zaključeno da se uputi zamolba za angažiranje dodatnih snaga i sredstava Hrvatske vojske: dva vozila tipa Torpedo za dostavu namirnica Trilju te angažiranje dvoje motornih saonica za ispomoć gradu Vrgorcu, i to od četvrtka.

Cjelokupna operativa zimske službe čisti prometnice prema planu prioriteta, održavajući prohodnost glavnih prometnih pravaca, ali zbog količine oborina i velikih snježnih nanosa svojim kapacitetima nisu u mogućnosti sami osigurati pristup brojnim naseljima u kojima se intervenira i preusmjeruje mehanizacija zbog hitnih medicinskih slučajeva i osiguranja napajanja električnom energijom. U zaleđu je više od stotinjak sela s brojnim zaseocima i dalje prometno izolirano, posebno na području Imotske krajine i Vrgorca.

Županijski centar Split primio je samo u srijedu 1.030 poziva građana za čišćenje prometnica, dostavu hrane i lijekova i druge vrste pomoći. Zbog nemogućnosti cestovnog prijevoza jako bolesne osobe iz Vučipolja (Hrvace) do KBC-a Split, na traženje HGSS-a, angažiran je helikopter HRZ-a.

Pripadnici DVD-a Vrgorac, Imotski, Zagvozd i Lovreč, kao i zaposlenici JVP Imotski angažirani su u dostavljanju pomoći stanovništvu (hrana, lijekovi) te izvlačenju vozila iz snijega, uklanjanju prepreka i ostalih aktivnosti u svrhu normaliziranja stanja na svom prostoru djelovanja. Javna vatrogasna postrojba Splita obavljala je ispomoć građanima u vidu dostave hrane i drugih potrepština.

Autobusi kasne

Zbog vremenskih nepogoda i dalje su kašnjenja u autobusnom prometu iz smjera Dalmacije, dok se promet iz Zračne luke Zagreb odvija redovito, a uspostavljeni su i letovi iz Zagreba prema Puli i Zadru.

Iz zagrebačkog Autobusnog kolodvora jutros su izvijestili da se stanje normalizira. I dalje autobusne linije iz Dalmacije kasne od 60 do 90 minuta, dok su neke linije prema Dalmaciji još uvijek otkazane, a autobusi u smjeru Paga ne voze zbog problema u trajektnom prometu. Ponovno su uspostavljene autobusne linije prema Hercegovini.

Dobrovoljna vatrogasna društva od Trogira do Makarske kontinuirano na svom području djelovanja, ali i u susjednim općinama obavljaju ispomoć stanovništvu u vidu prijevoza pacijenata, dostavi hrane i lijekova, izvlačenju vozila iz snijega te uklanjanja prepreka uzrokovanih snježnim nevremenom.

MUP je stavio na raspolaganje devet terenskih vozila koja će, prema potrebi, biti upućena u Vrgorac (5) i Imotski (4) te jedan manji gusjeničar za snijeg za Vrgorac. Državna uprava za zaštitu i spašavanje, posredstvom MORH-a, osigurala je jedno terensko vozilo koje će biti upućeno Trilju kao pomoć HEP-u za uspostavu opskrbe električne energije te pomoć građanima u opskrbi osnovnim namirnicama i lijekovima. Od MORH-a su odobrene dvoje motorne saonice s pripadnicima HV-a koje će se koristiti za opskrbu stanovništva.

Šibensko-kninska županija

Zbog olujnog nevremena bez električne energije i dalje su bez struje neka mjesta u okolici Knina: Strmica, Mokro Polje i Biovčino Selo. Državna cesta D 59 Knin – Kistanje – Kapela i dalje je zatvorena za promet. Državna cesta D1 Knin-Gračac od 18 sati otvorena je za promet svih vozila osim kamiona s prikolicom i tegljača.

Više naselja u okolici Drniša i Šibenika i dalje su teško dostupna te su vatrogasci JVP–a, DVD-ova i DIP-a Drniš tijekom dana sudjelovali u prijevozu pacijenata, dostavi hrane i lijekova, izvlačenju vozila iz snijega, kao i uklanjanju prepreka uzrokovanih snježnim nevremenom. Državna intervencijska postrojba Šibenik bila je angažirana na izvlačenju vozila iz snijega i na prijevozu lijekova, hrane i osoba na području Bribirskih Mostina i Zatona. ŽVOC Šibenik u navedenom periodu zabilježio je 37 intervencija vatrogasnih postrojbi.

Istarska županija

Zbog kvarova, uslijed jake bure, i dalje su bez struje naselja Kamik kod Banjola, šire područje Pomera, Bokordići, Režanci, Ikani, Prnjani, Sutivanac, Jurićev Kal, Balići, Bašići, Medančići i Cvitići te dio Marčane, Penezići i dio Radeki.

Stanje u prometu

Za sav promet otvorena je dionica autoceste A1 od Svetog Roka do Maslenice, D24 Maslenica-Zaton Obrovački i D27 Gračac-Obrovac, a samo za osobna vozila dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica.

Ukinuti su zimski uvjeti na D1 od Gračaca do Knina, a u Gorskom kotaru zimski su uvjeti ukinuti na D3 Kikovica-Gornje-Jelenje-Delnice i D 501 Gornje Jelenje-Meja.

Za sav promet zatvorene su:
- Jadranska magistrala od Karlobaga do Svete Marije Magdalene (D8),
- D52 Špilnik-Korenica,
- D425 Čeveljuša-Karamatići,
- D506 Dobroselo-Mazin i
- D523 Šmrika-Križišće.
Samo osobna vozila smiju voziti cestama:
- D25 Gospić-Karlobag,
- D27 Gračac-Obrovac i
- ŽC 5169 Bjelopolje-Donji Lapac.

Na dijelu Jadranske magistrale (D 8) od Bakra do Karlobaga, zbog jakog vjetra, zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila).  Na cestama u Lici, Gorskom kotaru, dijelu Slavonije i središnje Hrvatske te Dalmacije zimski su uvjeti te je zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostali moraju imati zimsku opremu.