meteoalarm u crvenom

Stup pao na Most slobode, niz intervencija u Zagrebu. Dalmacija i otoci gotovo odsječeni, najgore tek slijedi

05.02.2020 u 14:45

Bionic
Reading

Kako su prognostičari najavili, olujna bura paralizirala je priobalne krajeve i unutrašnjost Dalmacije gdje je i meteoalarm u crvenom. Problema ima i u unutrašnjosti, a u Zagrebu je oko 13.30 sati stup pao na nedavno obnovljeni Most slobode. Najači udari bure na moru se očekuju predvečer kada je moguće da olujni udari pređu u orkanske

Bura je očekivano za sav promet zatvorila dionicu autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje zatvorena je za sav promet. Zbog bure otkazano je niz trajektnih, brodskih i katamaranskih linija i to od Kvarnera pa sve do južnodalmatinskih otoka.

Vjetar probleme stvara i u unutrašnjosti. Zagrebački vatrogasci izvjestili su kako su imali 20-tak intervencija zbog vjetra. Uglavnom se radi o srušenom drveću no bilo je tu i oštećenih fasada, krovova i limova koji su prijetili padom. Vjerojatno najveća šteta je zabilježena u Maksimirskoj cesti gdje je vjetar odnio čak 350 m2 krova i oštetio 11 automobila.

  • +2
Pad krova u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Snijeg je jutros zalepršao u Splitu, a povremeno pada u Dalmatinskoj zagori.

Olujna bura mjestimično dostiže udare gotovo 90 kilometra na sat što stvara višemetarske valove na moru koji ometaju plovidbu, izjavila je Hini voditeljica Jadrolinijine agencije Jelena Ivulić.

  • +6
Bura otpuhala terasu kafića u Dugom Ratu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dalmatinski portal

Samo za osobna vozila otvorena je dionica državne ceste DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

  • +3
Vjetar u Makarskoj Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene i dionici državne ceste DC1 Borje-Udbina-Klapavice promet je zabranjen za I. i II. skupinu vozila - autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim tovarnim prostorom.

Zbog olujnih udara vjetra na državnoj cesti između graničnog prijelaza i mjesta Ličko Petrovo Selo (DC217) promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, javlja HAK.

  • +8
Vjetar u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Zbog udara olujnog vjetra na autocesti A4 između Brezničkog Huma i Svete Helene brzina je ograničena na 40 km/h

Slab snijeg povremeno pada u Lici.

  • +16
Bura u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Zbog zimskih uvjeta za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama promet je zabranjen na:

DC218 GP Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo-Mazin-Bruvno.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su:

  • +11
Bura u Zadru Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX
  • trajektne linije: Prizna-Žigljen, Porozina-Brestova, Lopar-Valbiska, Zadar-Ist-Olib-Premuda, Šibenik-Kaprije-Žirje, Split-Vela Luka, Ubli-Vela Luka-Split, Sumartin-Makarska;
  • brodska linija: Mali Lošinj-Unije-Susak, Zadar-Preko, Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice;
  • katamaranske linije: Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Rijeka-Rab-Novalja, Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist, Olib-Silba-Premuda-Zadar, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Božava-Brbinj, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Milna-Vis, Split-Bol-Jelsa, Milna-Rogač-Split, Split-Hvar-Korčula.

l>