ministrica odgovara

Dalić: Nisam se privatno sastajala s Todorićem, tražio je od države 2,3 milijarde kuna

27.09.2017 u 13:12

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić u srijedu je kazala da je njezin posao sastajati se s poduzetnicima i rješavati probleme te da se nikad nije privatno sastajala s Ivicom Todorićem

U objavi na svome blogu naslovljenoj "Kako se otimao Agrokor", Ivica Todorić je u utorak prozvao Dalić za neprofesionalnost te navodi da je od njega na sastanku sredinom ožujka tražila da osnuje SPV tvrtku (tvrtka s posebnom namjenom) što je on odbio.

Odgovarajući na upit novinara je li se sastala s Ivicom Todorićem, Dalić je kazala da je njezin postao sastajati se s poduzetnicima, a naročito rješavati probleme.

"Ako u ovom slučaju o kojem se radi postoji jedno veliko iznenađenje što je Vlada uspjela naći rješenje za sistemski rizik koji ne pada na teret poreznih obveznika, jer ponavljam, danas je poslovanje stabilizirano, zaposlenost je sačuvana bez da je to palo na teret poreznih obveznika, onda takvom iznenađenju nema mjesta, jer je Vlada uspjela djelovati na vrijeme i učinkovito", istaknula je Dalić na marginama konferencije "Dan velikih planova".

Na upit brine li je kaznena prijava, navela je da je ne brinu ni anonimne ni neanonimne prijave.

"Jer ja nemam što kriti i u mom poslu nema ništa nejasno, netransparentno ili protivno bilo kojem hrvatskom propisu. Ono što ja radim - obavljam svoj posao i rješavam probleme. Ovo je bio ogroman problem koji se pojavio na horizontu, koji je mogao hrvatsko gospodarstvo vratiti u recesiju nakon dugih šest godina pada gospodarskih aktivnosti i Vlada je reagirala na vrijeme, učinkovito, zakonito, i učinila što joj je bila zadaća – stvoriti pravni i zakonodavni okvir za rješavanje tog problema. A gospodin Todorić je sam sa cijelom upravom zatražio primjenu tog zakona, došao u Vladu, nije Vlada došla k njemu, došao je tražiti kredit, financijsku podršku. Dobio je pravni i zakonodavni okvir za rješenje problema koji je sam stvorio i sam je zatražio da se taj problem riješi", odgovorila je Dalić.

Nešto kasnije, na upit novinara na marginama konferencije "Hrvatski turizam 2027", je li se sastajala s g. Todorićem, Dalić je odgovorila da se nikada privatno nije s njime sastajala.

 "Ja se s g. Todorićem nikada privatno nisam sastajala. Nikakvih privatnih veza nemamo, a na isti način kao što je Vlada riješila ovaj problem, u Saboru se nalaze izmjene i dopune Zakona o stečaju kojim se u proces stečaja unose lekcije naučene u ovome slučaju", poručila je Dalić.

Dodala je i da je Ivica Todorić od Vlade zatražio financijsku pomoć u iznosu od 2,3 milijarde kuna.

"To nije moguće po hrvatskim zakonima i to hrvatska Vlada nije mogla odraditi", kazala je, dodavši da je njezin posao kao potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva sastajati se s poduzetnicima.