VAPAJ IZ HNS-A

'Daj Bože svjetsku krizu u Hrvatskoj!'

13.05.2010 u 12:43

Bionic
Reading

'Od 2002. godine, kada je učešće turizma bilo 22 posto u BDP-u, dogurali smo, zahvaljujući uspješnom radu naše Vlade, do toga da je danas njegovo učešće 14 posto', kazao je predsjednik HNS-a Radimir Čačić na konferenciji za medije na kojoj se pozabavio stanjem u njemu, ali i nekim drugim aktualnim pitanjima

Čačić tvrdi da, u odnosu na svijet koji polako izlazi iz krize, Hrvatska i dalje tone te da, kad se zbroji prosječni rast BDP-a svijeta i Hrvatske, u posljednje tri godine dolazimo do poražavajućeg podatka u kojem svijet ima rast od dva posto, a Hrvatska pad od 1,3 posto.

'Daj Bože svjetsku krizu kod nas', zavapio je Čačić, da bi potom prezentirao javnosti usporedne grafove sa srednjim dnevnim temperaturama posljednju godinu dana u Splitu i rastom, odnosno padom nezaposlenosti prikazanim kroz mjesece.

'Vidljivo je da s rastom temperature kod nas pada nezaposlenost. To pokazuje i izravnu vezu između dragog Boga i naše Vlade', posprdno je ustvrdio Čačić

Polančecova obmana

Upitan misli li da je bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančecobmanjivao to tijelo, unatoč tome što audiozapisi sa sjednica svjedoče da susvi bili upućeni u ono što se radi, Čačić je odgovorio: 'Kako je moguće danetko obmanjuje Vladu, ali u konkretnom slučaju radi se o nečempotpuno drugačijem, jer Vlada je politički odgovorna za sve odluke kojedonosi,  zbog toga je se ne može kriminalizirati, ali može zapripremu ključnih dokumenata pri donošenju odluka.'

Kao podloga za paljbu po Banskim dvorima, predsjedniku HNS-a poslužile su i brojke konzultantske kuće McKinsey koje pokazuju da bi Hrvatska, ako želi biti konkurentna na turističkom tržištu, morala imati minimalno 50 posto hotela s četiri ili pet zvjezdica, a u ovom trenutku ih ima manje od 30 posto.

'Zemlja s kojom se Hrvatska može usporediti je Portugal, ali njima sezona traje deset, a kod nas pet mjeseci. Razlog tome je što oni imaju preko 60 posto hotela s četiri i više zvjezdica.

Znam, sad će neki reći da je kod njih veći dio godine toplije, ali to nije točno. Analize koje je radio McKinsey pokazuju suprotno. Prosječna godišnja temperatura u Portugalu i Hrvatskoj je identična - 17,1 stupanj Celzijusa.

Stvar je u visokokvalitetnim smještajnim kapacitetima koji nude i različite popratne sadržaje. Program HDZ-a iz 2007. godine zacrtao je da Hrvatskoj treba 60 tisuća novih ležajeva. Otada do danas, napravili smo pomak samo za 12 tisuća, a država je napravila sve da se potencijalni investitori spriječe u realizacijama planova.'

Istaknuo je da je upravo turizam primjer da država, odnosno Vlada nema sposobnosti stvoriti nešto, već da se njezin program gospodarskog oporavka svodi tek na uzimanje.

'Kada treba nekome uzimati, to je lako i ne treba nekih velikih znanja i sposobnosti, kada treba uzeti sam sebi i smanjiti državnu potrošnju, to traži odgovornost, ali ne i znanje i sposobnost, ali kada treba nešto stvoriti, onda ipak treba znanja i sposobnosti', zaključio je Čačić.