IME SE NE ZNA

Dačić najavio da će napokon imenovati novog veleposlanika u Hrvatskoj

29.05.2015 u 13:22

Bionic
Reading

Beogradu treba moderna diplomacija koja prati suvremene trendove diplomatske službe, rekao je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u petak i najavio imenovanje 34 nova diplomata, a očekuje se i imenovanje novog veleposlanika u Hrvatskoj

'Ciljevi su da se vanjskom politikom olakša ostvarivanje i zaštita nacionalnih i državnih interesa, nastavak eurointegracija, razvoj odnosa s tradicionalnim prijateljima, partnerskih odnosi s državama, regionalni mir i stabilnost i stvaranje što bolje pozicije Srbije u svijetu', objasnio je Dačić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

U povodu 29. svibnja koji Srbija obilježava kao Dan diplomacije, Dačić je rekao da se nastavlja rad na reformama i novom zakonu o vanjskim poslovima koji bi 'stvorio temelje za profesionalnu i karijernu diplomaciju'.

Priznao je da je bilo pogrešaka kada su neki veleposlanici vraćeni, a njihova mjesta nisu bila popunjena novima. Sada je sastavljen popis kandidata kako bi se do kraja godine promijenila trećina diplomatskog kadra u inozemstvu, a među njima očekuje se i imenovanje novog veleposlanika u Hrvatskoj.

Dačić je početkom travnja za list Politiku rekao da će 'uskoro biti provedena reforma diplomatske službe i u narednih mjesec dana trebali bi biti imenovani veleposlanici u zemljama u kojima ih Srbija trenutno nema, uključujući Njemačku i Hrvatsku'.

Od 98 diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu Srbija ima 69 veleposlanstava, ali trenutačno nema veleposlanike u Njemačkoj, Hrvatskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Grčkoj, Argentini, Libanonu, Saudijskoj Arabiji, Siriji, Gani, Iranu, Indoneziji i Kataru.

Ministarstvo vanjskih poslova ima 1.100 djelatnika, a Dačić je kazao da će 'se taj broj morati racionalizirati' i najavio umirovljenja.

Dan srpske diplomacije obilježava se u spomen utemeljenje Knjaževskog ureda inozemnih djela Kneževine Srbije 29. svibnja 1839. godine i taj se dan smatra početkom profesionalne diplomacije u Srbiji.