vježba civilne zaštite

Da Zagreb pogodi jak potres, ovako bi izgledalo spašavanje

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 09.11.2019 14:33
  • Objavljeno 09.11.2019 u 14:31
Pavle Kalinić, predstojnik Ureda

Pavle Kalinić, predstojnik Ureda

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Uz sudjelovanje 350 pripadnika u subotu je održana vježba civilne zaštite Grada Zagreba 'Sava 2019' na kojoj je simulirano zajedničko djelovanje specijalističkih i općih postrojbi te operativnih snaga u slučaju jakog potresa, a nositelj vježbe bio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama

'Sava 2019' bila je je četvrta i posljednja ovogodišnja vježba Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, a cilj joj je bio uvježbavanje pretraživanja terena i spašavanja iz ruševina, prelazak Save čamcima u otežanim uvjetima, komunikacija između različitih hitnih službi u uvjetima pada sustava primarnih veza te testiranje alternativnih načina komunikacije putem satelitske infrastrukture, trijaža i pružanje hitne medicinske pomoći u slučaju jakog potresa.

U vježbi su sudjelovale postrojbe civilne zaštite opće namjene gradskih četvrti Črnomerec, Trešnjevka-sjever, Podsused-Vrapče i Stenjevec, zagrebačka policija, Ravnateljstvo civilne zaštite – područni ured Zagreb, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba, Vatrogasna zajednica Grada Zagreba, Hrvatska Gorska služba spašavanja – Stanica Zagreb, Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar', Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Zagrebački speleološki savez, Zagrebački radio-amaterski savez i udruge za obuku potražnih pasa KOSSP i HUOPP.

Prema scenariju vježbe, Zagreb je u 7.10 sati pogodio jak potres magnitude 5,5 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, s epicentrom na Žumberku, zbog velike magnitude potresa došlo je do oštećenja stambenih zgrada u naselju Blato, a Ured za upravljanje u hitnim situacijama zaprimio je dojavu o većem broju ozlijeđenih osoba te je mobilizirao postrojbe civilne zaštite Grada Zagreba i uputio ih na lokaciju. Na lokaciju su izašle i PU zagrebačka, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba i Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'.

Specijalističke postrojbe civilne zaštite za traganje i spašavanje u ruševinama okupile su se na zbornom mjestu Vatrogasne postaje Jankomir, a prema scenariju, zbog upitne stabilnosti mostova preko Save i zakrčenosti prometnica postrojbe specijalističke namjene izašle su na Savu kod Kanu kluba Končar te su timovi za spašavanje na vodi provjeravali uvjete za prebacivanje snaga plovilima preko Save.

  • +20
  • +17

Vježba postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba „Sava 2019“

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Zbog jačine potresa Ured je mobilizirao i postrojbe civilne zaštite opće namjene gradskih četvrti Črnomerec, Trešnjevka-sjever, Podsused-Vrapče i Stenjevec čije je zborno mjesto bilo na parkiralištu kod zgrade Vodoprivrede, dok su operativne snage izvršavale svoje zadaće i pružale operativnu potporu spasiteljima.

Prva ovogodišnja vježba održana je u Grafičkoj školi na Peščenici i poslužila je kao obuka i polaganje ispita za dobrovoljne vatrogasce za specijalnost spašavanje iz ruševina.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Na Zagrebačkom velesajmu održana je druga vježba na kojoj je posebno zahtjevno bilo pretraživanje podrumskih prostorija nekadašnjeg kluba Amazona, a treća vježba održana na Ciglani Črnomerec gdje su timovi imali prilike spašavati iz prave ruševine.

U sve četiri vježbe sudjelovalo više od tisuću pripadnika civilne zaštite, ističe Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!