POTPIŠITE PETICIJU

Čudovišta od plastičnih vrećica i u Hrvatskoj

Bionic
Reading

U više hrvatskih gradova obilježava se Dan protiv plastičnih vrećica. Akcijama i informativnim štandovima skreće se pozornost građana na opasnost od plastičnih vrećica za životinje i okoliš te nužnost zabrane njihove distribucije

U Zagrebu u 12 sati na Trgu bana Jelačića 'čudovišta od plastičnih vrećica' dijelit će građanima informativne letke i pozivati na potpisivanje peticije za zabranu plastičnih vrećica u Hrvatskoj. Štandovi na kojima će se moći potpisati peticija u Zagrebu bit će postavljeni do srijede u Varšavskoj ulici kod Trga Petra Preradovića, a peticija će se moći popisati i u drugim hrvatskim gradovima. 'Bag monsteri' prošetat će u isto vrijeme i u subotu, 20. prosinca, kroz zagrebačku špicu.

Na sam Dan protiv plastičnih vrećica održat će se u 11:00 sati u Marmontovoj ulici akcija u Splitu u kojoj će se simbolično 'okititi' jedno stablo plastičnim vrećicama.

Upravo u vrijeme blagdanskih kupovina Prijatelji životinja žele apelirati na građane da koriste svoje višekratne torbe, mrežaste i platnene vrećice, košare i slično, a da u trgovinama odbijaju uzeti besplatne jednokratne plastične vrećice. Vrlo je jednostavno stvoriti dobru naviku koja će rezultirati poštedom mnogih životinja bolne smrti, a našeg okoliša od 'kićenja' neželjenom plastikom.

Svake se godine u svijetu potroši više od 500 milijardi plastičnih vrećica od kojih velika većina na kraju završi u prirodi. Stotine tisuća životinja umire svake godine jer pojedu odbačene plastične vrećice zamijenivši ih za hranu, ili se zapetljaju u njih. Plastične se vrećice u okolišu raspadaju na manje dijelove i u konačnici u plastičnu prašinu nepoželjnu u prirodi.

Količina recikliranih plastičnih vrećica ekstremno je mala. Samo oko 1 posto posto vrećica završe na recikliranju. Recikliranje plastičnih vrećica je neekonomično i teško provedivo. Čak i ako se recikliranje plastičnih vrećica znatno poveća, to ne rješava problem njihove nemilosrdne proizvodnje zbog koje se troše ogromni resursi i otrovne kemikalije.

Peticiju za zabranu plastičnih vrećica pokrenula je udruga Prijatelji životinja, uz potporu udruga Centar za kompost, Eko Kvarner, Eko inicijativa, PCAP International, Plavi svijet, Potrošač, Zelena akcija, Zeleni Dalmacije, Zelena Istra i Zeleni Osijek i drugih. Do sada je već više od 17.000 građana iz čitave Hrvatske dalo svoj glas protiv plastičnih vrećica.

Zabranu distribucije plastičnih vrećica već je donijela kineska vlada. San Francisco i Los Angeles također su donijeli takvu odluku, a slične su odluke donesene i u drugim dijelovima svijeta kao što su Južna Afrika, Irska i Izrael.

Vrijeme je i da Hrvatska poduzme ovaj mali, ali konkretan korak za budući razvoj zaštite svog okoliša i životinja u njemu.