VARAŽDINSKI GRADONAČELNIK HABUŠ

'Čudi nas i žalosti Državna komisija za javnu nabavu'

14.02.2013 u 18:23

Bionic
Reading

'Čudi nas i žalosti nedosljednost Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave', ustvrdio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš govoreći o poništenju odluke kojom je Grad Varaždin dodijelio tvrtki Univerzal koncesiju za odlaganje novonastalog komunalnog otpada

'U sličnom postupku Državna komisija je odbacila žalbu žalitelja jer je istu potvrdu o nekažnjavanju smatrala pravovaljanom, što smatram nedosljednim', naglasio je Goran Habuš.

Na upozorenje novinara DKOM je utvrdio i da Univerzal nije dokazao tehničku i stručnu sposobnost za posao koji se natjecao, privremena pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Branka Matavulj rekla je da se to nije činilo spornim kada se donosila odluka.

Ipak, kako je rekao gradonačelnik, Grad Varaždin će poštovati rješenje kojim je Državna komisija naložila da se ponovno provede postupak pregleda i ocjene ponuda te na temelju toga donese nova odluka. No zanimanje za novonastali komunalnog otpada pokazala tek dva ponuditelja, od kojih je Grad Varaždin jeftinijeg odmah isključio, a odabir drugog sada je poništio DKOM, pa se kao jedino rješenje nameće novi postupak za koncesiju. Toga je svjestan i varaždinski gradonačelnik.

'Jedna od mogućnosti je ponovno raspisivanje koncesijskog natječaja', ustvrdio je Habuš odgovarajući na upit što dalje.

Dok je Habuš kivan na DKOM, Jasmina Prokop Tomić iz T7 VIS-a, koji je podnio žalbu zajedno s tvrtkom Babić, naglašava da njegovo rješenje jasno pokazuje da su bile neosnovane izjave gradonačelnika da se žalbama namjerno odugovlači rješavanje pitanja otpada.

'Mi samo želimo da se radi po zakonu, a to ovdje nije bilo slučaj', naglašava.

Podsjeća da su Gradu Varaždinu ponudili kompromisno rješenje uz cijenu MBO obrade baliranog i cjelokupnog novonastalog komunalnog otpada za 560 kuna, koliko se sada otprilike plaća za puko odlaganje, dok bi se razlika do ugovorene cijene rješavala sudskim putem.

'Nikad nismo dobili odgovor te je naš prijedlog po tko zna koji put naišao na zid šutnje. Sada smo svjedoci da je sve opet na početku, zagađuje se okoliš, otpad se i dalje balira u Brezju, gomilaju se nepotrebni troškovi na teret građana, a ponude koje je Grad prikupio u svom posljednje raspisanom natječaju dvostruko premašuju iznose koje je gradonačelnik navodio još početkom prošle godine', upozorava Jasmina Prokop Tomić.

No, varaždinski gradonačelnik ne slaže se s time. I dalje vjeruje u uštede od 50 milijuna kuna, iako u ovom trenutku nije jasno tko će uopće zbrinjavati varaždinski otpad. Na pitanje zašto nije izbjegao ovu 'sagu o smeću' prihvaćanjem kompromisnog prijedloga T7 VIS-a od 560 kuna, što je znatno jeftinije od ponuda pristiglih za zbrinjavanje bala, Habuš je ponudio iznenađujući odgovor.

'Odvjetnici T7 VIS-a, koji su došli na razgovor k meni u Gradsku vijećnicu, rekli su mi da ne znaju kako bi se moglo konzumirati postojeće ugovore, a da ja ne završim u Remetincu kao bivši gradonačelnik', ustvrdio je Habuš te tako prvi put pojasnio zašto nije bio za dogovor s T7 VIS-om.