OLUJNA BURA

Crveno upozorenje za Istru i Kvarner: 'Poduzmite mjere za samozaštitu'

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 22.03.2020 22:12
  • Objavljeno 22.03.2020 u 22:12
Orkanska bura

Orkanska bura

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Zbog jake i olujne bure s orkanskim udarima prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su u nedjelju navečer crveno upozorenje za područje Istre i Kvarnera, dok je za Dalmaciju izdano narančasto upozorenje.

Ravnateljstvo civilne zaštite priopćilo je kako se očekuje jaka i oujna bura s orkanskim udarima prema noći u jačanju, te srednjom brzinom vjetra do 90 kilometara na sat i najjačim udarima vjetra do 180 kilometara na sat.

Građane pozivaju da poduzmu mjere za samozaštitu, s obzirom na rizik zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina.

Očekuju i rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom.

Za područje Dalmacije izdano je narančasto upozorenje zbog vrlo jake bure koja se očekuje s najjačim udarima vjetra i do 95 kilometara na sat.

Ravnateljstvo civilne zaštite građanima poručuje da budu pripravni i za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima, koji su se već ili će se tek generirati.

Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila, navode u Ravnateljstvu.

Pomorcima preporučuju da bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova.

Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti, pa građane koje namjeravaju putovati pozivaju da prate informacije o prometu.

Za područje Zagrebačke, Ličko-senjske i Splitsko-dalmatinske županije izdano je žuto upozorenje zbog povremeno jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, osobito u sjevernim predjelima, s najjačim udarima vjetra 65 kilometara na sat.

"Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom", ističu u Ravnateljstvu civilne zaštite.

Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Za područje Zagrebačke, Ličko – senjske i Splitsko - dalmatinske županije izdano je žuto upozorenje zbog povremeno jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, osobito u sjevernim predjelima, s najjačim udarima vjetra 65 km/h. Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!