potencijalni sukob interesa

Crveno svjetlo u Europarlamentu rumunjskom i mađarskom kandidatu za Komisiju

26.09.2019 u 14:35

Bionic
Reading

Članovi Europskog parlamenta u četvrtak su odbacili rumunjskog i mađarskog kandidata za povjerenika u budućoj Europskoj komisiji zbog zabrinutosti oko mogućeg sukoba interesa

Odluke parlamentarnog odbora za pravne poslove predstavljaju prvi veliki udarac za Ursulu von der Leyen otkako je izabrana za predsjednicu sljedeće Komisije, koja bi na dužnost trebala stupiti 1. studenoga.

László Trócsányi je bivši ministar pravosuđa Mađarske, a trebao bi voditi portfelj susjedstva i proširenja, dok je Rovana Plumb članica Europskog parlamenta (potpredsjednica Kluba zastupnika socijalista i demokrata) i bivša rumunjska ministrica za okoliš i klimatske promjene, ministrica rada, ministrica europskih fondova, ministrica obrazovanja i ministrica prometa. Trebala bi biti zadužena za portfelj prometa.

Odbor je glasao da blokira Plumb odlazak na saslušanje na kojem bi trebala biti potvrđena nakon sjednice iza zatvorenih vrata, tijekom koje su je ispitivali zbog zabrinutosti oko financija. Također su blokirali nominaciju mađarskog kandidata Trócsányija nakon slične sjednice.

Glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva izjavila je da to znači da je postupak obustavljen, javlja Politico.eu.

I Plumb i Trócsányi trebali su sljedećeg tjedna biti saslušani pred stručnim odborima.

Andreeva je rekla da odluke Odbora za pravne poslove 'ne moraju nužno značiti i da se sada mora automatski predložiti novi kandidat'. Objasnila je da će sljedeći koraci ovisiti o načinu na koji će se Parlament postaviti prema slučaju u koordinaciji s Von der Leyen. Međutim, neimenovani dužnosnik parlamenta za Politico je kazao da će uskoro pismeno objaviti da dva spomenuta kandidata nisu prihvatljiva za obnašanje dužnosti povjerenika u Europskoj komisiji.

Petnaest članova odbora glasalo je za odbacivanje kandidature Rovane Plumb, dok je šest glasalo u njenu korist. Dva su glasa bila suzdržana. Plumb se našla u nevolji zbog dva zajma u vrijednosti od gotovo milijun eura koje nije prijavila u imovinskoj kartici. Odbor je glasao protiv Trócsányija s 11 prema devet glasova.

Dva su se zastupnika suzdržala od glasovanja. Ostali kandidati za povjerenike, među kojima i hrvatska Dubravka Šuica, dobili su zeleno svjetlo Odbora za pravne poslove Europskog parlamenta te će nastaviti proceduru imenovanja saslušanjima pred matičnim odborima idućeg tjedna.