OPORBA NAPUŠTA SOBRANJE

Crvenkovski najavio blokadu Makedonije

26.12.2012 u 09:46

Bionic
Reading

Makedonska oporba najavila je napuštanje Sobranja i blokadu svih važnijih prometnica u zemlji koja će trajati sve do petka

Predsjednik oporbenog SDSM-a Branko Crvenkovski za subotu je najavio masovne prosvjede ispred sjedišta vladajuće VMRO - DPMNE u Skopju. Poručuje kako će se vratiti u institucije samo nakon demokratski provedenih izbora za koje ova vlast, tvrdi, nema legitimitet da ih organizira.

'I za lokalne izbore i za moguće pripremanje parlamentarnih izbora, i za bilo koje druge izbore dok ne dobijemo garancije da će biti fer i demokratski, mi na izbore ne izlazimo.'

Premijer Makedonije Nikola Gruevski izjavio je da oporba nema nikakvih konkretnih zahtjeva, već se radi o pukoj želji da se domognu vlasti. Dodaje, da Crvenkovski nema podršku javnosti za ovakav scenarij.

'Mislim da je izgubio osjećaj za realnost, neka jednostavno kaže da želi doći na vlast'.

Podsjetimo, sukob između vladajućih i oporbe dogodio se tijekom izglasavanja proračuna za sljedeću godinu. Vladajuća stranka VMRO-DPMNE iskoristila je poziciju većine u parlamentu kako bi ignorirala sve amandmane oporbe i donijela proračun bez rasprave. Novi proračun predviđa porast mirovina za 7 posto, a znatno su povećana i izdvajanja za poljoprivredu te socijalnu i zdravstvenu skrb. Oporba tvrdi da je takav proračun demagoški i neodrživ te da će zemlja još dublje potonuti u krizu.