nisu riješena

Crnogorski šef diplomacije ne isključuje arbitražu oko otvorenih pitanja s Hrvatskom

18.01.2024 u 13:43

Bionic
Reading

Crnogorski ministar vanjskih poslova Filip Ivanović nije u četvrtak isključio mogućnost rješavanja otvorenih pitanja s Hrvatskom međunarodnim instrumentima, ako se ona bilateralno ne riješe, dok je šefica delegacije EU u Crnoj Gori pozvala na dijalog Podgorice i Zagreba

Upitan, na konferenciji za novinare nakon sastanka s albanskim šefom diplomacije Iglijem Hasanijem, kako će se riješiti otvorena pitanja s Hrvatskom oko broda Jadran i ploče u Morinju, Ivanović je istaknuo da Hrvatska podržava europske integracijske napore Crne Gore i da je činjenica da postoje određene teme koje nisu riješene između dvije države.

Ipak je istaknuo da su odnosi dvije države dobri i prijateljski, te da je to potvrđeno tijekom nedavnog susreta s hrvatskim šefom diplomacije Gordanom Grlićem Radmanom.

„Hrvatski kolega i ja smo se suglasili da ta pitanja i te teme rješavamo kroz dogovor i razgovor. Ukoliko u dogledno vrijeme ne uspijemo postići dogovor o nekim od tih pitanja, postoje i drugi uobičajeni međunarodni instrumenti za to“, rekao je Ivanović.

On je kazao da hrvatska strana u tim pitanjima ima određene dobre argumente, ali i Crna Gora također.

„Te argumente ćemo razmjenjivati, u dobroj i srdačnoj atmosferi, kao što smo ih razmjenjivali i prilikom ranijih susreta“, rekao je Ivanović. 

Šefica delegacije Europske unije u Crnoj Gori, Oana Cristina Popa, govoreći o otvorenim pitanjima između Crne Gore Hrvatske kazala da ih treba promatrati kao bilateralna pitanja.  

"Jako je bitno da bilateralna pitanja ostanu na bilateralnoj razini, a da ih ne uvodimo u pitanja europske integracije, zato što je ideja da se dio sposobnosti države kandidatkinje ogleda u tome da bude sposobna sama rješavati bilateralna pitanja. Tako da vjerujemo da Hrvatska i Crna Gora ovo mogu riješiti kroz dijalog", rekla je Popa na odboru za europske integracije crnogorskog parlamenta.  

Pitanje vlasništva nad brodom Jadran i natpisa na spomen ploči u nekadašnjem vojnom logoru Morinj aktualiziralo se kada je crnogorski ministar obrane Dragan Krapović rekao da je Jadran crnogorski brod i da o tome nema pregovora te da je natpis na ploči u Morinju na kojoj, između ostalog, piše da su događanja u tom logoru “posljedica velikosrpske agresije", pogrešan te da su ta događanja posljedica “rata u bivšoj Jugoslaviji” i da bi to trebalo ispraviti.  

Zbog tih Krapovićevih stajališta hrvatski ministar obrane I potpredsjednik vlade Ivan Anušić otkazao je, tijekom boravka u Crnoj Gori proteklog vikenda u povodu Dana hrvatskog naroda, sastanak s Krapovićem, jer su, kako je rekao njegovi stavovi “apsolutno neprihvatljivi” za službeni Zagreb. 

Hrvatski šef diplomacije kasnije je u izjavi za HRT rekao da, u slučaju da se dvije države ne dogovore oko otvorenih pitanja, postoji mogućnost međunarodne arbitraže.