UGLEDAO SE NA SANADERA

Crnogorski premijer Đukanović sutra podnosi ostavku

20.12.2010 u 16:56

Bionic
Reading

Crnogorski premijer sutra bi trebao javnost obavijestiti da podnosi ostavku na tu funkciju, javlja crnogorska novinska agencija MINA pozivajući se na izvor iz vrha DPS-a

Đukanović će, kako navode crnogorski mediji, s tom odlukom nakon toga upoznati i članove Glavnog odbora stranke na sjednici koja je zakazana za 17 sati.

Đukanovića bi na mjestu premijera trebao naslijediti aktualni ministar financija Igor Lukšić

S obzirom da se ne očekuju značajnije promjene, nova vlada mogla bi biti potvrđena do Nove godine.

Prema napisima u crnogorskim medijima, Đukanovićeva ostavka nije se slučajno poklopila s činjenicom da je Crna Gora neki dan dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Naime, Đukanovića se često povezivalo s duhanskom mafijom na Balkanu, a od 2001. bio je pod istragom talijanskog tužiteljstva zbog šverca cigareta devedesetih. Optužnica je povučena krajem travnja 2009, kada se pozvao na imunitet jer je bio premijer Crne Gore.

Đukanović
je šest puta bio na državničkim funkcijama - pet puta premijer i jednom predsjednik Crne Gore.

Za predsjednika DPS-a izabran je u listopadu 1998. godine.

Nakon pobjede koalicije za europsku Crnu Goru, na parlamentarnim izborima održanim 2002. godine, Đukanović je za predsjednika vlade izabran 8. siječnja 2003. godine.

Bio je lider Bloka za nezavisnu Crnu Goru. Pod njegovim vodstvom građani Crne Gore su na referendumu održanom 21. svibnja 2006. godine donijeli odluku o obnovi crnogorske nezavisnosti.

Nakon izbora 2006. godine kada je Koalicija za Europsku Crnu Goru odnijela pobjedu Đukanović se povukao s državnih funkcija te je od listopada 2006. do veljače 2008. bio zastupnik u skupštini Crne Gore. Za premijera je ponovno izabran krajem veljače 2008.