NEZADOVOLJNI UVJETIMA

Crnogorski pomorci u karanteni zaprijetili štrajkom glađu, reagirala i interventna policija

05.06.2020 u 22:24

Bionic
Reading

Dvadesetak crnogorskih pomoraca smještenih u karanteni Vučje u Nikšiću zaprijetilo je štrajkom glađu tvrdeći da se nalaze u nemogućim uvjetima, javljaju mediji u toj zemlji

Pomorci ističu da jedu s poda, čime im je ugroženo zdravlje, a dodaju da su 24 sata dnevno zaključani u sobama u kojima se ne mogu kretati i obavljati osnovne životne potrebe.

Kako prenosi portal Pomorac, crnogorski pomorci su se i ranije žalili na nehuman odnos nadležnih prilikom prijevoza i smještaja u karantenu, za što su optužili Nacionalno koordinacijsko tijelo. Časnik navigacije Radoje Đurišić istaknuo je da je situacija s pomorcima velika sramota za Crnu Goru.

'Zatražili smo testiranje na koronavirus koji smo spremni platiti, ali Nacionalno koordinacijsko tijelo ignorira naše zahtjeve. Prije dva dana zamalo je izbio incident kad su pokušali smjestiti četiri pomorca u jednu sobu. Pomorci su to odbili pa je došla interventna policija koja im je zaprijetila uhićenjem', kazao je za crnogorske medije Đurišić.

Đurišić je istaknuo da razmišljaju o štrajku glađu jer su im ugrožena osnovna ljudska prava, dok u Nacionalnom koordinacijskom tijelu nisu htjeli komentirati položaj pomoraca, a oni naglašavaju da, pored loših uvjeta, nitko ne vodi računa o njihovom zdravlju.

Oficir navigacije, pomorac Radoje Đurišić tvrdi za Dan da su 24 sata dnevno zaključani u sobama u kojima ne mogu da se kreću i da obavljaju osnovne životne potrebe.

Objavljuje CDM PortalSrijeda, 3. lipnja 2020.

'Primorani smo stupiti u štrajk glađu. Informirani smo da će nekoliko hrvatskih državljana koji su došli s nama i koji su isto pomorci za nekoliko dana kao turisti nesmetano otići iz Crne Gore, dok mi provodimo dane zaključani u karanteni', naveli su u pismu pomorci. Pritom su dodali da su na graničnom prijelazu čekali pet sati bez vode i hrane.

Pomorci u svojem pismu zaključuju da nisu zaslužili ovakav odnos jer svake godine u Crnu Goru donesu značajna sredstva.