DONACIJA

Crnogorci od NATO-a dobivaju moćan radar, evo o čemu je riječ

10.06.2019 u 19:50

Bionic
Reading

Sjevernoatlantski savez donirat će Crnoj Gori 3D radar velikog dometa tipa HADR HR3000, a njegova isporuka previđena je u iduće dvije godine, kazao je za podgoričke medije neimenovani dužnosnik NATO-a

Kako piše podgorička Pobjeda, Vijeće za investicije NATO-a prihvatilo je zahtjev Crne Gore za pomoć u uspostavljanju sustava nadzora zračnog prostora te je Podgorici odobrena dodjela radara velikog dometa za nadzor crnogorskog zračnog prostora.

Radar će se crnogorskim vlastima ustupiti besplatno na neodređeno vrijeme, a bit će instaliran na planini Bjelasici u središnjem dijelu zemlje.

Riječ je o 3D radaru tipa HR 3000 velikog dometa čiji troškovi prijevoza i instalacije nisu poznati jer su još uvijek u tijeku razgovori o detaljima isporuke između Crne Gore i Agencije za podršku i nabavu NATO-a.

HADR HR3000 je zemaljski radar za nadzor zračnog prostora te je prvi put postavljen u Njemačkoj prije tridesetak godina. Uređaj je previđen za uporabu u nacionalnim mrežama zračne obrane kako bi se popunile praznine u postojećem sustavu ili povećala sposobnost postojećeg sustava. U slučaju Crne Gore riječ je o osiguravanju kompletne slike zračnog prostora jer je pokrivenost opsega radara 500 kilometara, dok raznovrsna računalna kontrola omogućuje radarsku pokrivenost do 30 kilometara nadmorske visine.

Vojni analitičari ističu kako je riječ o radaru taktičko-tehničkih karakteristika kakve koriste Hrvatska i Srbija, čiji je domet 240 nautičkih milja po daljini i visine motrenja od 30.000 metara, a koji su projektirani 80-ih godina prošlog stoljeća.

Radarska slika će se prosljeđivati Zrakoplovnom operativnom centru na aerodromu Golubovci kod Podgorice, a koja će se potom razmjenjivati s članicama NATO-vog integriranog sustava protuzračne i proturaketne obrane (NATINADMS).

Radar kakav će dobiti Crna Gora Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Crnogorsko središte za zračno motrenje, kao i cjelokupni sredozemni prostor, u zoni je odgovornosti Združenog zračnog operativnog središta NATO-a (CAOC) u Torrejonu u Španjolskoj.

CAOC u Torrejonu izravno je nadređen svim pripadnicama NATO-a od Portugala do Turske, pa samim time i snagama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. U tom središtu odlučuje se o poduzimanju konkretnih koraka za zaštitu zračnog prostora. CAOC, ukoliko procijeni da je potrebno, izdaje zapovijed o podizanju dežurnog para lovaca. HRZ i PZO u stalnom operativnom dežurstvu, 24 sata dnevno, ima dežurni dvojac borbenih aviona MiG-21, dok se u crnogorskom slučaju podižu lovci i Italije i Grčke te osiguravaju zaštitu crnogorskog zračnog prostora jer ta zemlja nema lovačko zrakoplovstvo.

  • +7
Crna Gora Izvor: Pixsell / Autor: /DPA/PIXSELL