TRAŽE SE KANADERI

Crna Gora u plamenu: Očajnički se čeka pomoć iz inozemstva

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 18.07.2017 14:26
  • Objavljeno 18.07.2017 u 13:56
tportal
Izvor: Reuters / Autor: STEVO VASILJEVIC
Zasad nema ništa od pomoći iz inozemstva koja bi olakšala napore vatrogasaca u Crnoj Gori, javlja crnogorski portal Vijesti on-line. Tanjug je ranije izvijestio da će NATO i saveznici pomoći Crnoj Gori u gašenju požara slanjem kanadera, javlja agencija Tanjug

Iz NATO-a su navodno potvrdili da su crnogorske vlasti u ponedjeljak uputile zahtjev za pomoć, tražeći jedan kanader, u znak potpore naporima Crne Gore da se izbore s požarima koji bukte u toj zemlji.

'To su učinili kroz Euroatlantski centar za odgovor na izvanredne situacije. Zahtjev je odmah dostavljen nacionalnim centrima NATO saveznika i svim partnerskim zemljama koje posjeduju takav tip zrakoplova. Čim se utvrdi koja zemlja može pomoći, crnogorske vlasti će s njom odmah dovršiti potrebne procedure za primanje tražene pomoći', rekao je NATO dužnosnik, prenose regionalni mediji.

Crnogorska Uprava za izvanredne situacije priopćila je kako na području tivatske općine zbog požara u Zabrđu kod Obosnika postoji mogućnost ponovne evakuacije.

'Od ponoći je aktivan požar u Zabrđu, kod Obosnika. Trenutno nisu ugroženi stambeni objekti i stanovništvo, ali se situacija mijenja iz sata u sat te postoji mogućnost da će ponovo biti potrebna evakuacija stanovništva', priopćeno je.

Trenutno na tom području djeluju kanaderi Uprave za izvanredne situacije MUP-a, a među vatrogascima se širi neslužbena priča da bi u poslijepodnevnim satima na aerodrom Tivat trebao stići prvi avion s pomoći iz inozemstva.

Prema neslužbenim saznanjima portala Vijesti, ne radi se o kanaderu, već o običnom vojnom transportnom avionu koji će donijeti pomoć u pumpama, agregatima, crijevima i ostaloj opremi za gašenje požara.

  • +4
Požar u Luštica Bayu Izvor: Reuters / Autor: STEVO VASILJEVIC

Crna Gora ima tri zrakoplova za gašenje požara, od kojih su samo dva u upotrebi, dok je treći tehnički neispravan.

Načelnici obalnih gradova Kotora, Tivta i Herceg Novog, kojima bi mogla zaprijetiti vatra, zatražili su od vlade da se za pomoć obrati susjednim zemljama - Hrvatskoj, BiH i Srbiji - kako bi poslale kanadere.

Na moru pored Krašića i Petrovića dežuraju i patroliraju tri plovila Lučke kapetanije Kotor i Uprave pomorske sigurnosti, kao i gliser Porto Montenegra i nekoliko plovila privatnih vlasnika za slučaj da bude potrebna eventualna evakuacija morskim putem.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal
404 - tportal