PRIJEDLOG SDP-A

Crna Gora uvodi porez na bogate?

  • Autor: tportal.hr/DW
  • Zadnja izmjena 15.12.2009 16:19
  • Objavljeno 15.12.2009 u 14:47
izbori crna gora

izbori crna gora

Izvor: Reuters / Autor: -

Socijaldemokratska partija Crne Gore (SDP) predložit će uvođenje poreza na bogate ako u proračunu ne bude novca za socijalna davanja. Vlada je već odlučila povećati poreze na sve zarade, što će pogoditi i najugroženije

Namjera vladajućih socijaldemokrata jest oporezovati zaposlene s višim plaćama, u slučaju da u proračunu ne bude dovoljno novca za socijalna davanja. Zastupnik SDP-a Damir Šehović objašnjava da bi oporezivanje 'bogatih' bilo samo privremeno, piše Deutsche Welle.

'To je tzv. krizni porez koji bi se uveo na najviše zarade i koji bi iznosio nekoliko postotaka', objasnio je Šehović dodajući da je slično učinjeno i u Srbiji i Hrvatskoj (?), a bit je u ograničenom trajanju ove mjere, prenosi DW. 

Ekonomska analitičarka Jadranka Rabrenović ocjenjuje da je katastrofa to što bogati još uvijek nisu oporezovani: 'Potpuno je normalno da se oporezuju višak stambenog prostora, luksuzni automobili, visoka primanja, a ne kao sada: svi se oporezuju po istoj stopi od devet posto.'

Prvi na udaru - Đukanović?!

Jadranka Rabrenović objašnjava da je tehnički moguće oporezivanje bogatih uvidom u popis nepokretne imovine, u popise plaća i slično. Ona dodaje da u tom slučaju oporezivanje ne bi mogao izbjeći ni premijer Milo Đukanović. 'Uvidom u njegovu imovinsku karticu razvidno je da ima dupleks stan, udio u privatnom sveučilištu, gradilište u Budvi, vlasništvo u tri kompanije za koje je prenio upravljanja, ali sigurno ostvaruje prihode. Sigurno je lako utvrditi njegovo imovinsko stanje, ako se želi. Uostalom, mreža novinara istraživača je došla do podatka da ima imovinu vrijednu oko 14 milijuna eura', dodaje ona.

SDP, koji vlada u koaliciji s Đukanovićevom strankom, najavio je i da će inicirati usvajanje oporezivanja nekretnina po višoj stopi, kao i oporezivanje onih koji posjeduju više stanova. Ta stranka je i ranije imala neke ideje za oporezivanje bogatih, ali nijedna nije realizirana. Uvođenje poreza na dodatni profit premijer je davno nazvao 'lovom na vještice' i od tada se ta mogućnost tek ponekad čuje iz oporbenih klupa.

U Crnoj Gori je jaz između bogatih i siromašnih i dalje među najvećima u svijetu, zaključuje DW.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi