INTENZIVNI RAZGOVORI

Crna Gora pregovara s Kinezima o gradnji autoceste

23.12.2010 u 11:29

Bionic
Reading

Crnogorski ministar prometa Andrija Lompar izjavio je u četvrtak podgoričkim medijima da je crnogorska vlada već počela intenzivne razgovore s kineskim tvrtkama o uključivanju u projekt izgradnje autoceste od Bara do granice sa Srbijom te da će procedura dogovora s konzorcijem Aktor HCH najvjerojatnije biti prekinuta

Lompar je rekao da su crnogorska i kineska strana već pripremile tekst međudržavnog sporazuma, da bi se projekt mogao valjano pravno provesti.

Međutim, kako je naglasio, da bi se sve to ostvarilo, mora se prekinuti procedura s Aktorom.

'Moj prijedlog, kao resornog ministra, bit će da prekinemo postupak s Aktorom. Oni su poslali pismo o namjerama izraelske agencije Asra koja daje potporu tome poslu, ali taj dokument nije obvezujući i ne predstavlja formalna jamstva i ne vjerujem da će se ovih dana nešto bitno promijeniti', rekao je Lompar.

Ponovio je da su kineske tvrtke spremne uključiti se u projekt te da bi nakon formalnog prekidanja procedure s konzorcijem Aktor HCH bile spremne u kratkom roku dostaviti ponudu za gradnju autoceste.

Prema Lomparovim riječima, za sudjelovanje u projektu zainteresirane su tvrtke CRB i Poly grupa, ali su u pregovore uključena kineska ministarstva prometa i trgovine.

Sredinom ožujka hrvatski konzorcij na čelu s Konstruktorom, izgubio je posao izgradnje te autoceste nakon što nije uspio pribaviti odgovarajuća bankovna jamstva. Posao je nakon toga dobio grčko-izraelski Aktor.

Prema nekim informacijama, hrvatske bi se tvrtke mogle pojaviti kao suizvođači ako posao dobiju Kinezi.