SKIDANJE U SV. IGNACIJU

Crkve više ne smiju biti bez nadzora, zbog svetogrđa nema misa, a Uzinić će tužiti i berlinsku filmsku akademiju

08.03.2018 u 10:26

Bionic
Reading

Nakon što je dubrovačka crkva sv. Ignacija oskvrnjena fotografiranjem srpske novinarke i spisateljice koja se za potrebe snimanja dokumentarca 'The Colour Nude' u spomenutoj crkvi skinula do pasa, dubrovački biskup Mate Uzinić odlučio je kako niti jedna crkva na području njegove biskupije više ne smije biti bez nadzora. Protiv odgovornih je pokrenut prekršajni postupak, a biskupija će probati spriječiti i daljnju distribuciju spornih fotografija

Akademija za film i televiziju iz Berlina prošlih nekoliko dana u Dubrovniku je snimala dokumentarni film 'The Colour Nude', u kojem se pojavljuje i dubrovački fotograf Stijepo Brbora koji fotografira nagi model na nekoliko mjesta u gradu, među ostalim i u crkvi sv. Ignacija, atriju palače Sponze te na gradskim zidinama.

Biskup Uzinić naglašava kako odgovorni nisu tražili dopuštenje za snimanje u crkvi te kako su akteri iskoristili otvorenost crkve kako bi snimali u njezinoj unutrašnjosti i to 'neprimjerene fotografije pod krinkom umjetnosti, koje duboko vrijeđaju osjećaje vjernika i predstavljaju svetogrđe'.

'O samom događaju Biskupija je saznala iz medija, a njegov karakter akteri su javno opisali nazivajući taj čin 'gerilskom akcijom' i 'oskvrnjivanjem', kazali su u Dubrovačkoj biskupiji.

Zloporabu otvorenosti crkve za vlastite interese i promociju nazivaju nakaradnim i neprimjerenim činom i najoštrije ga osuđuju. Protiv počinitelja je stoga podnesena prekršajna prijava, a tužba bi mogla stići i berlinskoj filmskoj akademiji koja stoji iza dokumentarca.

'Zbog neovlaštenog snimanja, ulaska filmske ekipe i svih aktera u crkvene prostore bez adekvatne dozvole te vrijeđanja osjećaja vjernika Biskupija će iskoristiti sve pravne mogućnosti protiv Deutsche Film und Fernsehakademie Berlin te svih aktera koji su bili u ovo uključeni kako bismo zabranili javno publiciranje neprimjerenih fotografija koje su nastale u dubrovačkim crkvama', stoji u priopćenju Dubrovačke biskupije.

  • +19
Dubrovački biskup Mate Uzinić Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Biskup Uzinić više ništa ne želi prepusti slučaju, stoga je odlučio kako od srijede niti jedna crkva na području Biskupije ne smije biti otvorena bez nadzora. 'Župnici i upravitelji crkava trebaju naći način da bi to postigli', kažu.

Biskup se osvrnuo i na brojne komentare i 'neprimjerene reakcije' pojedinaca koji su uvredama zasipali aktere priče. 'Medijska pozornost koju je ovo izazvalo potaknula je mnoge neprimjerene reakcije vrijeđanja, od kojih se ograđujemo, a na poseban način vjernike pozivamo da se u svojim komentarima i drugim reakcijama ponašaju kršćanski, što nikad ne može i ne smije uključivati osudu i vrijeđanje čovjeka', napominju.

Što ovo svetogrđe znači za vjernike?

S obzirom na to da se radi o teškom djelu uvrede koje je izazvalo javnu sablazan, u crkvi sv. Ignacija nije dopušteno obavljati bogoslužje, prema kan. 1211 Zakonika kanonskog prava.

Bogoslužje će biti ponovno dozvoljeno nakon što se u crkvi sv. Ignacija u četvrtak 8. ožujka u 17 sati održi sat euharistijskog klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Nakon klanjanja bit će slavljena sveta misa i blagoslovljena crkva. Na nakanu zadovoljštine za počinjeno svetogrđe namijenit će se i ovogodišnja inicijativa 24 sata za Gospodina, koja će se održati u subotu 10. ožujka.

Biskup vjernicima preporučuje da se tog dana pridruže ovoj inicijativi sudjelujući u euharistijskim klanjanjima i sakramentu pomirenja, ondje gdje to bude organizirano, kao i da to također učine, ako im je moguće, dobrovoljnim postom i nemrsom.