GLASANJE KONCILA

Crkva razočarana rezultatima prvog kruga

29.12.2009 u 12:53

Bionic
Reading

Katolički tjednik Glas Koncila u najnovijem broju piše da rezultati prvoga izbornog kruga na predsjedničkim izborima ne daju baš utemeljenu nadu da će budući predsjednik biti 'nužna poluga koja bi počela stvarati preduvjete za mogućnost stvarnoga zaokreta'

Iznimno slab odziv birača na prvi krug predsjedničkih izbora, kako piše u komentaru tjednika glavni urednik Ivan Miklenić, ponajprije otkriva do koje je mjere građanima nametnuto uvjerenje o njihovoj nemoći pred partitokracijom, političkim i inim moćnicima - što također otkriva vrlo snažan krak hobotnice.

Kako navodi, postoji svojevrsna nevidljiva hobotnica koja iznutra sputava normalan demokratski razvitak hrvatskoga društva, a to sputavanje ne preza ni pred dovođenjem u pitanje čak i zdravoga razuma.

'Nije riječ o onoj hobotnici o kojoj govore mediji misleći na korupcijske lance i veze, već je riječ o daleko opasnijem i uvelike uspješnom nastojanju ostvarivanja nevidljive kontrole nad cjelokupnim hrvatskim društvom', tvrdi komentator te dodaje kako ta hobotnica ima npr. svoje krakove u svim parlamentarnim strankama pa je zbog toga Hrvatska ostala bez stvarne oporbe.

Snaga te hobotnice vidljiva je i po tome što najrazličitijim manipulacijama, kako napominje, uspijeva uspavljivati i pasivizirati vrlo velik dio hrvatskoga društva te što, služeći se uz ostalo i smišljenim medijskim ignoriranjem i prešućivanjem, paralizira i marginalizira one neparlamentarne političke stranke i sve one nezavisne političare koji bi mogli ponuditi drugačiju viziju Hrvatske.

Kako navodi, učinak te hobotnice jest i pojava da se u današnjoj Hrvatskoj stajališta većine političara ne mogu smatrati vjerodostojnim, stvarnim i iskrenim, nego su 'u funkciji političkih zakulisnih igara kojima se obmanjuje javnost'.

Miklenić drži da - baš zato što se tako snažno očitovala moć te skrivene hobotnice - 2010. godina mora biti godina građanskog buđenja i nemirenja nezadovoljavajućim stanjem.

'U tom smislu zagrebački prosvjed i molitva hrvatskih branitelja na Štefanje pred katedralom veoma je snažna i važna poruka, ali i stvarni početak 2010. godine kao godine sazrijevanja za stvarni otpor nepodnošljivom vladanju zla i beznađa, nedopustivom strateškom lutanju i ponižavanju čitave hrvatske nacije', stoji, uz ino, u komentaru 'Je li moguć zaokret?' u novogodišnjem broju Glasa Koncila.