DON IVAN GRUBIŠIĆ

‘Crkva nemoćna, pa za sve krivi komuniste’

13.02.2009 u 08:31

Bionic
Reading

'Nema smisla udarati po mrtvom magarcu' - kaže don Ivan Grubišić, reagirajući na uvodnik glavnog urednika Glasa Koncila Ivana Miklenića koji piše da su 'komunistički kadrovi' svojim interesima podredili cijelu Hrvatsku; imaju potpunu kontrolu nad svim važnim političkim strankama; drže ključne pozicije u društvu i gospodarstvu.Zbog toga se, prema Mikleniću, ne procesuiraju komunistički zločini niti je moguće govoriti istinu o njima

'Umjesto rješavanja problema, Crkva želi sve prebaciti na ideološku razinu, jeftino skupljati poene u svojoj pastvi iz političkih motiva. To je znak nemoći Crkve da odgovori izazovima u suvremenosti. U uvodniku Glasa Koncila često se proziva komuniste na isti način kao što su oni prozivali Crkvu. Komunisti su, primjerice, Crkvu proglašavali krivom i za neuspjeh privredne reforme', pojašnjava don Grubišić, prema čijem su mišljenju za urušavanje sustava krivi oni koji su na vlasti u Hrvatskoj, a ne komunisti, izvještava Jutarnji list.

Kad su, pak, u pitanju Miklenićevi prigovori da komunistički zločini nisu sankcionirani, Grubišić smatra da to 'trebaju rješavati sudovi'.

Miklenićev uvodnik na tragu je Bozanićeve propovijedi na Stepinčevo u kojoj je rekao da komunizam u Hrvatskoj još 'živi na razoran način'.