SEDAM DANA PRIJE POSJETA

Crkva ne zna koliko vjernika želi vidjeti Papu

27.05.2011 u 13:12

Bionic
Reading

Koliko se hodočasnika očekuje na središnjem susretu s papom Benediktom XVI 5. lipnja na zagrebačkom Hipodromu, biskupi ne žele otkriti. Iako su ranije na Kaptolu spominjali brojku od 400 tisuća vjernika, zagrebački nadbiskup Josip Bozanić nije je potvrdio

Sedam dana prije dolaska Pape u Zagreb traju posljednje pripreme te glancanje grada. Iako se mogu dobiti informacije o najsitnijom detaljima Papinog posjeta, biskupi ne žele spekulirati o broju vjernika koje očekuju na Hipodromu. Prijave vjernika za središnji susret s Papom prema prvom su planu trajale do 14. svibnja. No po isteku tog roka, iz HBK su vjernicima poručili da se i dalje mogu prijavljivati, a oni koji se u zadnji čas odluče doći na Hipodrom na licu mjesta mogu podignuti ulaznicu.

Iako je tajnik Odbora Zagrebačke nadbiskupije za pripremu Papina pohoda Hrvatskoj, svećenik Robert Šreter za Vjesnik početkom svibnja rekao da se očekuje oko 400 tisuća hodočasnika, zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić nije spomenuo nijednu brojku.

'Prijave se iz dana u dan mijenjaju. U posljednje vrijeme župnici vjernike više ne prijavljuju, već im dijele ulaznice', rekao je u petak Bozanić. No istaknuo je da su pripremljena mjesta za više stotina tisuća ljudi te da vlada velik interes među vjernicima za susret s Papom. Bozanić zaključuje da je važan faktor i vrijeme, tj. meteorološke prilike.

'Troškovi su racionalni. Puno više dobivamo'

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, ujedno predsjednik Državnog odbora za pripremu i praćenje posjeta svetog oca Benedikta XVI Republici Hrvatskoj, rekao je da su troškovi dolaska Pape u Zagreb, koji će iznositi između 12 i 14 milijuna kuna, niski u usporedbi s posjetima nekim drugim državama.

Pritom je spomenuo posjet Benedikta XVI Velikoj Britaniji prošle godine, koji je koštao više od sto milijuna kuna. No Jandroković je zaboravio napomenuti da je taj posjet trajao četiri dana te da se Papa nije zadržao u jednom gradu, kao što će to biti slučaj u Hrvatskoj, već je napravio mini turneju.

'Racionalno smo pristupili tome, vodeći računa o poreznim obveznicama, no vjerska i politička važnost nadilazi te troškove', zaključio je Jandroković.

Hoće li Papa od euroskeptika napraviti eurofile?

S obzirom da se kompletna vlada u potpunosti posvetila završetku pregovora s Europskom unijom, a da je u tim nastojanjima podupire oko 50 posto građana, dolazak Pape trebao bi velik broj euroskeptika uvjeriti da na listiću na referendumu o ulasku u EU trebaju zaokružiti 'DA'.

Jandroković je ustvrdio da je odnos Hrvatske i Svete Stolice nadstandardan, istaknuvši ponovno činjenicu da je Vatikan među prvima priznao Hrvatsku. 'Ovaj posjet dolazi u posebno važnom trenutku obilježavanja 20 godina hrvatske samostalnosti, ali i u vrijeme završetka pregovora', rekao je ministar te dodao da Papa time daje jasnu potporu završetku pregovora. Njegov je stav potvrdio i Bozanićevim riječima: 'Događanje jest velik doprinos pojašnjenju položaja Hrvatske unutar velike obitelji europskih naroda.' Istaknuo je da Papa dobro poznaje situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi.

Papa će pozdraviti vjernike i na slovenskom i srpskom jeziku

S obzirom da se na Hipodromu ne očekuju samo hodočasnici iz Hrvatske, već i iz susjednih zemalja, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, Papa će ih u redovnom nedjeljnom obraćanju vjernicima nakon mise na Hipodromu pozdraviti na slovenskom, talijanskom, njemačkom, mađarskom, srpskom i mađarskom jeziku.

Glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić nastojao je stati na kraj 'teškim dezinformacijama' koje kruže te poručio da se karte za susrete s Papom ne naplaćuju.

Za praćenje posjeta pape Benedikta XVI akreditirano je 1.200 novinara, od toga nekoliko stotina stranih, te 25 TV kuća. No neće svi akreditirani moći pratiti svaki njegov korak. Svi će novinari moći biti samo na Hipodromu, dok za ostale događaje postoje protokolarne, sigurnosne i prostorne restrikcije.