POVIJESNA ODLUKA

Crkva će u Italiji plaćati porez na nekretnine

  • Autor: tportal.hr/VLM
  • Zadnja izmjena 09.12.2011 17:00
  • Objavljeno 09.12.2011 u 17:00
vatikan

vatikan

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Siniša Sunara

Kada Riccardi, kao 'vatikanski' čovjek u Montijevoj vladi, kaže da bi i Crkva trebala plaćati porez na zgrade u kojima se ne obavljaju vjerski obredi i u kojima nisu npr. Caritasove javne kuhinje, vjerojatno će se uvesti i ta norma

I Crkva bi trebala plaćati porez na nekretnine u kojima se odvija trgovinska djelatnost, izjavio je ministar za suradnju i integracije Andrea Riccardi

Premijer Mario Monti kazao je u razgovoru sa stranim novinarima u Rimu da se u paketu hitnih mjera za financijsko ozdravljenje nije razmatralo pitanje oporezivanja nekretnina u crkvenom vlasništvu. No u talijanskom društvu postavljeno je pitanje i zašto se prilikom uvođenja ponovnog plaćanja poreza na stanove nije uzela u obzir i mogućnost uvođenja poreza na crkvene nekretnine. Crkva je dio društva pa, ako društvo treba plaćati danak, zašto bi bilo iznimaka.

Ministar Andrea Riccardi, osim što je profesor na rimskom sveučilištu Roma Tre, utemeljitelj je i predsjednik kršćanske zajednice sv. Egidija. Dakle, ne samo što je usko povezan s Vatikanom, nego je zajednica sv. Egidija, zbog njezina djelovanja na međunarodnoj pozornici i u rješavanju sporova među državama, smatrana produženom rukom vatikanske diplomacije. Kada Riccardi, kao 'vatikanski' čovjek u Montijevoj vladi, kaže da bi i Crkva trebala plaćati porez na zgrade u kojima se ne obavljaju vjerski obredi i u kojima nisu, naprimjer, Caritasove javne kuhinje, onda će se najvjerojatnije uvesti i takva norma.

'Nepotrebno je voditi bitku oko toga treba li ili ne Crkva plaćati porez na nekretnine. Pogledajmo, od slučaja do slučaja, sve crkvene nekretnine', zaključio je Riccardi.

Crkva u Italiji ima 115.000 zgrada, 9000 škola i više od 4000 bolnica i zdravstvenih centara. Samo u Rimu u crkvenom je vlasništvu više od 23.000 zgrada i zemljišnih parcela, 20 domova, 18 ustanova skrbi, šest domova za siromašne.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!